Hallands Nyheter

Minst tio döda i Italiensk flodvåg

- TT

Minst tio människor har omkommit i en kraftig flodvåg som dragit fram i en ravin i södra Italien. Tolv är skadade och minst fem saknas fortfarand­e.

Tidigare uppgav Italienska myndighete­r felaktigt att dödstalet var elva, men bara tio dödsfall är bekräftade. Tjugotre personer, varav två barn, har räddats i nationalpa­rken Pollino i regionen Kalabrien, som är populär bland vandrare. Tolv av dem skadades i flodvågen, som orsakats av kraftiga regn i en bergsravin.

– Flodvågen kom helt plötsligt. Vi hade inte tid att reagera eller göra någonting, så jag hade bara tur att jag klarade mig, säger en gråtande nederländs­k turist.

–DET ÄR HELT OTROLIGT. Helvetet. Jag är helt utan ord och kan inte sluta gråta över dem som inte hade lika tur som jag, tillägger turisten.

De mest allvarligt skadade personerna har förts med ambulanshe­likopter till sjukhus i staden Cosenza.

Det är oklart hur många som fortfarand­e saknas efter händelsen. Räddningsm­anskap har under natten tagit sig ned i den kilometerd­jupa ravinen med hjälp av rep för att söka efter fler människor.

–NÅGRA AV OFFREN var ute på guidade turer, men andra hade tagit sig ut på egen hand, vilket gör det svårt att veta hur många som saknas, säger borgmästar­en Mimmo Lo Polito till tidningen.

– Ravinen fylldes med vatten på väldigt kort tid och de här människorn­a slungades ut som kulor. De hamnade runt tre kilometer längre ned i dalen, säger Carlo Tansi vid räddningst­jänsten i Kalabrien.

Samtliga offer tros vara italienska turister.

– DET ÄR VÄLDIGT svår terräng som är full av hinder på grund av områdets utformning, säger Eugenio Facciolla, åklagare i regionhuvu­dstaden Catanzaro, enligt Reuters.

Han uppger att räddningsp­ersonal under natten har arbetat med strålkasta­re och försökt hitta områden där människor kan ha överlevt efter att ha landat på små landremsor eller öar i vattendrag­et. * April 2018: En stor lavin går i norra Italien. Två personer omkommer. * September 2017: Våldsamma översvämni­ngar i den italienska kuststaden Livorno i Toscana dödar sex personer. Omkring 260 millimeter regn faller på bara två timmar. * Augusti 2017: Jordbävnin­g på turistön Ischia. Två personer omkommer * Januari 2017: 29 personer omkommer i en lavin i Abruzzoreg­ionen. Lavinen utlöses av en jordbävnin­g och är så kraftig att den flyttar en stor del av en fyravåning­sbyggnad över tio meter. * Augusti 2016: Omkring 300 människor mister livet i ett jordskalv tio mil norr om Amatrice. Skalvet har en magnitud på 6,2 och känns ända till Rom.

och 40 skadas.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden