Hallands Nyheter

Hjälp att minska ditt beroende

- @wieselgren på Twitter Eva Wieselgren

Hänger du för mycket på Facebook? Nu vill Facebook hjälpa dig begränsa tiden du tillbringa­r där.

De nya verktygen som ska låta användarna kontroller­a och hantera sin användning av Facebook och Instagram håller på att rulllas ut.

Det kommer att dyka upp en ny rubrik, Din tid på Facebook (eller något liknande), under inställnin­garna inne i Facebook. Där kan du se hur mycket tid du tillbringa­t på den sociala tjänsten. Du kan också sätta en spärr som begränsar din dagliga tid och skickar en varning när du närmar dig gränsen.

Ofta är det notiser om att vänner har taggat dig eller kommentera­t något av dina inlägg som lockar dig att gå in på tjänsten, fast du kanske har något mera angeläget att göra. De nya verktygen har en funktion där du kan pausa notiser tillfällig­t för att kunna koncentrer­a dig bättre på det du ska.

VARFÖR GÖR FACEBOOK detta? Vill de inte att vi ska använda tjänsten? Jo, men de vill visa att de tar diskussion­en om skadligt beroende av sociala medier på allvar. Det är en diskussion med både seriösa och förvirrade inslag. Facebook hänvisar till experter och ger sig inte på att definiera vad som är skadligt och varför.

Facebook vill nog också att vi hellre ska använda deras verktyg än de som redan finns i olika appar, med namn som Antisocial, Stayfree, Breakfree och Nomore.

Dessutom bygger både Google och Apple in möjlighete­n att logga och begränsa användande­t av Facebook och andra appar i sina kommande mobilsyste­m. Det här beror nog inte bara på omtanke om vår psykiska hälsa.

Google och Apple är konkurrent­er till Facebook. Alla tre får på olika sätt inkomster av att vi tittar på annonser inom deras system. Den som alltid är inne på Facebook ser färre annonser köpta genom Google och Apple. Traditione­lla medieföret­ag tjänar också mindre pengar när vi kopplar av genom att gilla och kommentera inlägg på sociala medier istället för att kolla tv-såpor eller bläddra i tidningen.

Diskussion­en om skadligt beroende av sociala medier är säkert också en följd av att det är ett nytt fenomen. Nyss var det många som tyckte det var illa att ungdomar spelade dataspel. När jag var barn ansågs det inte bra med serietidni­ngar.

DÅTIDENS EXPERTER JÄMFÖRDE serier med knark, berusande för stunden men på sikt förödande för den mentala hälsan. Mina föräldrar trodde inte på det utan gav mig pengar till både Kalle Anka, Fantomen och Läderlappe­n. Sen gick det som det gick. Nu hänger jag på sociala medier.

 ?? Illustrati­on: FACEBOOK NEWSROOM ?? BOT MOT BEROENDE. Facebook vill hjälpa dig att sätta stopp för Facebook. De nya verktygen dyker snart upp i din mobil.
Illustrati­on: FACEBOOK NEWSROOM BOT MOT BEROENDE. Facebook vill hjälpa dig att sätta stopp för Facebook. De nya verktygen dyker snart upp i din mobil.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden