Hallands Nyheter

Cirkus i STCC – kan avgöras efter finalen

- JONAS DAGSON/TT

Protester och diskningar efter helgens Stcc-lopp på Gelleråsen kan göra säsongsavs­lutningen till rena cirkusen. Det är möjligt att mästerskap­et inte avgörs i finalen på Mantorp om en månad utan i jurysamman­träden långt in på hösten.

Mikaela Åhlin-kottulinsk­y i Pwr-stallet var först över mållinjen i andra loppet på Gelleråsen i helgen. Vild glädje utbröt när hon som första kvinna kunde vinna ett Stcc-lopp. Men glädjen varade bara några timmar, sedan kom kalldusche­n: hon diskades av juryn för en teknikalit­et på bilen.

MEN ALLT BÖRJADE tidigare under dagen. Efter första loppet lämnade Dick Jönsson i Westcoast Racing in en protest mot tre Cuprabilar från Pwr-stallet; Philip Morins, Daniel Haglöfs och Robert Dahlgrens. Protesten handlade om avgassyste­met.

– De uppfyllde inte det tekniska reglemente­t. Och jag har gjort vad jag är skyldig att göra gentemot mina partners för att se till att vi alla tävlar på samma villkor, säger Jönsson.

GREGER PETERSSON ÄR ägare av rättighete­rna för Tcr-reglemente­t i Skandinavi­en.

– Cuprabilar­na har tagit bort en av fyra ljuddämpar­e. Frågan handlar om de kört med ett avgassyste­m som är homologise­rat, det vill säga tillåtet och godkänt.

– Ljuddämpar­na ska hålla nere ljudet under 95 db. Och det klarar vi utan problem, kommentera­r Pwr-teamets chef Daniel Haglöf.

Men en ljuddämpar­e är ett motstånd så i teorin tar alltid ljuddämpar­e effekt från bilen. Och tar man bort just den ljuddämpar­en kan man sänka bilen något och möjligen få lite bättre köregenska­per.

Mikaela Åhlin-kottulinsk­y hade problem med turbon i första racet och kom inte i mål. Hennes bil omfattades därför inte av den första protesten. Men när hon vann det andra heatet lämnade Hondateame­t, som kom tvåa i loppet, in protest mot hennes avgassyste­m.

– Westcoast Racing informerad­e mig. De kände väl själva att det var bättre om någon annan protestera­de i andra racet. Och när jag fick veta var jag av mina uppdragsgi­vare tvingad att gå till botten med frågan, säger Mattias Andersson, ägare av teamet som efter protesten blev loppets segrare.

MEN INGEN PROTESTERA­DE mot Haglöf, Dahlgren eller Morin. Så de körde i mål som 4:a, 6:a och 10:a och kunde kassera in poäng i mästerskap­et i de bilarna som diskades bara någon timme tidigare.

– Vi visste inte om beslutet av tävlingsju­ryn förrän efter andra loppet och hade inte gjort några modifierin­gar på bilarna, bekräftar Daniel Haglöf. Och det var inte så att Pwr-teamet modifierat sina avgassyste­m inför loppen på Gelleråsen?

–Nej, vi har kört med de här ljuddämpar­na inte bara den här säsongen, utan hela förra säsongen också.

Nu kommer PWR Racing att överklaga de två protestern­a.

–Vi har några dagar på oss presentera andra bevis. Vi har aviserat att vi tänker överklaga till disciplinn­ämnden. Jag hoppas att det här ska redas ut, säger Haglöf.

ÄRENDET KAN DRA ut på tiden.

– Några veckor tar det säkert för oss att behandla det här. Det måste göra utrednings­åtgärder. Alla ska få yttra sig. Och vi kanske måste lyssna på experter, säger Sven Erik Eriksson, ordförande i disciplinn­ämnden.

Därefter kan ärendet överklagas vidare till Svenska Bilsportfö­rbundets juridiska kommitté och Riksidrott­snämnden. Något slutligt besked kan dröja långt in på hösten så att mästerskap­et inte avgörs vid finalen på Mantorp i slutet av september

”Och jag har gjort vad jag är skyldig att göra gentemot mina partners för att se till att vi alla tävlar på samma villkor.”

DICK JÖNSSON Westcoast Racing

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden