Hallands Nyheter

Polis slipper åtal för läktarkata­strof

- TT-REUTERS

Det blir inget åtal mot en brittisk polischef för hans roll i Hillsborou­gh-katastrofe­n 1989 då 96 Liverpool-supportrar klämdes till döds i samband med en cupmatch mot Nottingham. Ändrade vittnesuts­agor och ett dött vittne är åklagarens förklaring.

Åklagare beslöt i juni förra året att åtala sex personer, däribland fyra högt uppsatta poliser, för deras agerande i samband med händelsen och hur man agerade efteråt. Norman Bettison, som var högste chef vid South Yorkshire Police, åtalades i fyra fall där han skulle ha ljugit om sin roll i efterspele­t efter katastrofe­n och supportrar­nas ansvar.

TRAGEDIN INTRÄFFADE NÄR 2 000 Liverpool-fans släpptes in på en stängselom­gärdad ståplatsse­ktion bakom ena målet, trots att Hillsborou­gh-stadion redan var full till sista plats. Många klämdes och kvävdes i trängseln. Polisen skyllde * Den 15 april 1989 omkom 96 människor och 200 skadades på Hillsborou­gh i Sheffield, under Fa-cupmatchen mellan Liverpool och Nottingham Forest.

* De flesta klämdes ihjäl när folk vällde in till en redan fylld sektion på en läktare. De som stod längst ned pressades mot kravallsta­ket som skilde läktaren från planen.

* Tragedin ledde till att kravallsta­keten togs bort på engelska arenor och ståplatslä­ktarna gjordes om till sittplatsl­äktare.

* Liverpool FC ändrade sitt klubbmärke och lade till två flammor.

* Vid hemmaarena­n Anfield finns en minnessten med namn och ålder på dem som omkom. 2012 bad Storbritan­niens premiärmin­ister David Cameron offrens familjer om ursäkt för den orättvisa de drabbades av i 23 år, sedan myndighete­rna anklagat supportrar­na för katastrofe­n. först tragedin på fulla supportrar, något som överlevand­e och offrens anhöriga förnekat i årtionden. 2016 kom en jury fram till att polisens agerande bäddade för katastrofe­n.

NU HAR ÅKLAGARE kommit fram till att bevisen inte räcker för att åtala Bettison på grund av flera orsaker.

Polisen skyllde först tragedin på fulla supportrar, något som överlevand­e och offrens anhöriga förnekat i årtionden.

”Det är bland annat ändrade utsagor från två vittnen samt att ett tredje vittne dött”, säger åklagarmyn­digheten i ett uttalande.

Att åtalet läggs ner kommer som ett hårt slag för överlevand­e och anhöriga som kämpat i snart 30 år för att få upprättels­e.

 ?? Bild: SANG TAN ?? STOR TRAGEDI. Vid Hillsborou­gh-katastrofe­n 15 april 1989 omkom 96 personer och 200 skadades i samband med en Fa-cupmatch mellan Liverpool och Nottingham Forest. 25 år senare hölls en minnesstun­d i samband med en match.
Bild: SANG TAN STOR TRAGEDI. Vid Hillsborou­gh-katastrofe­n 15 april 1989 omkom 96 personer och 200 skadades i samband med en Fa-cupmatch mellan Liverpool och Nottingham Forest. 25 år senare hölls en minnesstun­d i samband med en match.
 ?? Bild: JON SUPER ??
Bild: JON SUPER

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden