Hallands Nyheter

Sjuksköter­ska fick jobba påverkad

VARBERG: Under sommaren ringde en chef in en sjuksköter­ska på Varbergs sjukhus för att jobba trots att hen uppgav sig ha druckit alkohol.

- TOVE GONTRAN tove.gontran@hn.se

Under sommaren blev en ledig sjuksköter­ska inringd att jobba ett nattpass på Varbergs sjukhus. Sjuksköter­skan uppgav att hen druckit alkohol – men tillläts arbeta ändå.

Enligt ett anonymt tips till HN blev en sjuksköter­ska beordrad att jobba ett nattpass under sommaren, på en av Varbergs sjukhus avdelninga­r. När chefen ringde ska sjuksköter­skan ha uppgett att hen hade druckit alkohol. Men chefen ska trots detta ha bett sjuksköter­skan att komma till arbetet. Tipset har bekräftats av tre, av varandra oberoende, källor.

En avvikelse har skrivits i ärendet och efter det upplever personalen att cheferna lägger locket på, enligt tipset. I avdelninge­ns diarium finns en avvikelser­apport med rubriken ”personal” daterad dagen efter händelsen. HN får inte ta del av denna. Ärendet utreds fortfarand­e, enligt kommunikat­ionschefen Marianne Kondrup.

FYRA ANSVARIGA CHEFER på Varbergs sjukhus ger samtliga samma svar: ”Vi kommentera­r inte incidenter gällande enskilda individer”. Men en av dem säger: – Om detta har inträffat så tror jag inte att det har gått till på det sätt som du beskriver, jag skulle tro att om vi frågade den beordrande chefen så skulle vi få en annan beskrivnin­g, säger områdesche­fen Carina Forsberg.

Hon skriver senare i ett mejl att alla beordringa­r görs skriftligt och att det endast finns en sådan på den aktuella avdelninge­n under sommaren, som inte stämmer in på beskrivnin­gen av denna incident. Men enligt HN:S källor ska det ha handlat om just en beordring och att chefen dessutom var på plats när sjuksköter­skan kom till avdelninge­n den kvällen.

Tillförord­nad verksamhet­schef på avdelninge­n kommentera­r inte heller uppgiften, men säger:

– Om och när händelser inträffar så följer vi en handlingsp­lan och detta är inte acceptabel­t.

I REGIONENS RUTINDOKUM­ENT för riskbruk och beroende står ”I Region Halland är det inte tillåtet att vara påverkad av alkohol eller droger på arbetsplat­sen.”

Vidare går att läsa: ”Både chef och medarbetar­e har skyldighet att ingripa om de misstänker att någon arbetskamr­at är påverkad av alkohol eller droger i tjänsten” samt ”Har man kunnat konstatera, antingen genom ett erkännande eller via provtagnin­g, att medarbetar­en är påverkad av alkohol eller droger ska arbetsgiva­ren snarast ordna med en säkerställ­d transport, antingen hem till bostaden eller till en vårdinrätt­ning beroende på hälsotills­tåndet”.

– Man får inte vara påverkad på jobbet, det är helt oacceptabe­lt. Vi har rutiner för hur vi hanterar det om det händer och då brukar vi skicka hem medarbetar­en, säger Indre Grimpe, Hr-chef för regionkont­oret.

 ?? Bild: EDITH CAMILLA SVENSSON ?? FEL. Sjukhuset har en tydlig policy mot alkohol på jobbet. Ändå tilläts en medarbetar­e arbeta efter alkoholint­ag.
Bild: EDITH CAMILLA SVENSSON FEL. Sjukhuset har en tydlig policy mot alkohol på jobbet. Ändå tilläts en medarbetar­e arbeta efter alkoholint­ag.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden