Hallands Nyheter

Markus Jöngren (MP) vill gärna se solceller på alla tak i kommunen.

- MÅRTEN SAMUELSON 010-471 52 74 marten.samuelson@hn.se

Miljöparti­ets förstanamn Markus Jöngren vill storsatsa på att bygga ut cykelvägar och försöka få solceller på så många tak som möjligt i sin nya hemkommun. För fyra år sedan flyttade han med familjen från Stockholm till Falkenberg.

Markus Jöngren växte upp på landsbygde­n i Skara. Då fanns inte en tanke på att engagera sig politiskt. Vad han vet har ingen i släkten gjort det tidigare.

– Men jag har alltid varit engagerad i frågor. Tyckt, tänkt och funderat över saker.

Under skoltiden och första tiden när han började forska som molekylärb­iolog fanns inte orken att engagera sig. Men efter en flytt till Stockholm började det lugna ner sig lite och Markus blev medlem i Miljöparti­et 2010. Tre år senare började han ta aktiv del i politiken.

– KLIMATFRÅG­AN VAR den tändande gnistan. Jag forskade inte själv i detta men delade fikarum med kolleger som gjorde det och var relativt insatt i forskninge­n när man började larma kring 2007.

– Jag tyckte det var något som borde vara viktigt för alla att ta tag i. Men det politiska etablissem­anget ryckte på axlarna. Det var egentligen bara den gröna rörelsen som tog tag i det då, förklarar Markus.

Inför valet 2014 stod han på plats 28 på partiets fullmäktig­elista i Nacka. Nu är han etta i Falkenberg. Var det inte det ett stort steg att ta?

– Jo, men trots att vi var på väg att flytta inför valet fick jag ändå några kryss där, faktiskt. Det var nog för att vi bodde i Nackas miljonproj­ekt och jag var ensam politiker som kom därifrån.

– Efter flytten tog jag en liten paus från politiken. Men sedan kom jag rätt fort in i lokalgrupp­en här. Vi är en rätt liten grupp jämfört med Nacka och jag tvekade inte att ställa mig till förfogande när de frågade om jag ville stå överst på listan. Som första namn är det jag som får dra mest. Med brutet ben, säger Markus med ett skratt.

ETT KOMPLICERA­T OCH svårläkt benbrott har nämligen ställt till det för honom och efter flera månader hoppar Markus fortfarand­e på kryckor inför slutspurte­n. Men han hoppas på att få vara med och styra inom kommunpoli­tiken framöver.

Miljöparti­et vill satsa på en levande landsbygd där lokaltrafi­ken utökas med fler och tätare turer. Nya cykelbanor till Långås, Vessigebro och Slöinge är andra mål liksom att slå vakt om landsbygds­skolorna och ge hela kommunen tillgång till bredband via fiber.

Hållbarhet är nyckelorde­t på alla plan.

– Det ska vara enkelt och billigt att välja det hållbara alternativ­et på alla nivåer. Kommunen ska vara så självförsö­rjande som möjligt. Jag skulle gärna se solceller på alla tak i kommunen. Åtminstone borde det finnas på alla kommunala byggnader.

– Vi vill ge incitament för omställnin­g till ett hållbart jordbruk. Höja andelen ekologisk och närproduce­rad mat i kommunens upphandlin­gar och inte bara köpa av stora koncerner. Sedan behöver våra industrier ställa om så att utsläppen av växthusgas­er och övriga miljögifte­r minskar.

Markus Jöngren summerar partiets filosofi så här:

– En grön omställnin­g börjar på landsbygde­n. Om det är omöjligt att bo och verka där så kommer ett hållbart samhälle snart att falla samman.

 ??  ??
 ?? Bild: OLA FOLKESSON ?? KLIMATFRÅG­AN AVGJORDE. ”I början ryckte det politiska etablissem­anget på axlarna åt klimatfråg­an. Det var egentligen bara den gröna rörelsen som tog tag i det”, säger Markus Jöngren om hur han kom in i politiken.
Bild: OLA FOLKESSON KLIMATFRÅG­AN AVGJORDE. ”I början ryckte det politiska etablissem­anget på axlarna åt klimatfråg­an. Det var egentligen bara den gröna rörelsen som tog tag i det”, säger Markus Jöngren om hur han kom in i politiken.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden