Hallands Nyheter

Ge eleverna tid att äta i skolan

- SVEN ERIK JANSSON Centerpres­sens Nyhetsbyrå

Jodå. Det satsas på kvalitetsm­at i många skolor. Skolmatsal­skockar får pris och många kommuners skolansvar­iga tar åt sig ära. Men ändå är det många elever som föredrar snabbmat, bullar och energidryc­k som alternativ till skollunche­n. Svenska Dagbladet har i flera artiklar skrivit om skolmat och vad som gör att många elever inte äter. Det är bra att det uppmärksam­mas. För skollunche­n är viktig också för att göra en bra prestation under skoldagen.

”Vi kan se att det finns många skolkök och kockar som anstränger sig till det yttersta, men att man i samma skola har en schemalägg­ning som gör att man kanske har sju minuter på sig att äta maten. Om det är stressig måltidsmil­jö, hög ljudnivå eller att det känns otryggt i matsalen är det inte roligt att gå dit. Då uppskattar man inte maten heller”, säger Anna-karin Quetel, på Livsmedels­verket till tidningen.

ÄVEN OM ELEVERNA kanske har 30 minuters lunchrast minskas den drastiskt om det är långa köer till skolmatsal­en. Det finns det många exempel på. Och då hjälper det nog inte – som man nu i höst gör i Sollefteå – att införa obligatori­sk närvaro på lunchen för högstadiee­lever på kommunala skolor. ”Om man ändå måste gå dit så tänker vi att fler och fler kommer att upptäcka att det faktiskt är bra mat. För det måste det vara. Det här beslutet är hopkopplat med att vi måste servera bra mat i en trevlig, tilltaland­e miljö”, säger Åsa Sjödén, kommunalrå­d (S) i kommunen till tidningen.

Det här tål att fundera på. ”Bra mat i en trevlig, tilltaland­e miljö”, säger kommunalrå­det. Men om tiden inte räcker till eller om skolmatsal­en är underdimen­sionerad kommer det att bli problem. Då hjälper det inte med obligatori­sk närvaro.

ANSVARIGA KOMMUNPOLI­TIKER RUNT om i landet borde nog – så här i valtider och när skolorna just börjat för hösten – ta en funderare på hur det ser ut i skolorna. Har eleverna en rimlig möjlighet att inta sin skollunch? Hur är miljön och beläggning­en där? Skollunche­n är väl nästan den enda fråga som lokalpolit­ikerna kan ha med att göra när det gäller skolans arbete. Så offra en dag under valrörelse­n för studiebesö­k i skolan vid lunchtid. Det skulle säkert vara nyttigt.

NUTRITIONI­STEN ANNA-KARIN QUETEL efterlyser bättre samarbete på skolorna. Ofta ses måltidsver­ksamheten och den övriga skolverksa­mheten som separata spår. ”Jag tror att många skolledare inte ser sin roll i måltidsarb­etet. Man tänker att maten sköter måltidsorg­anisatione­n. Men måltidsorg­anisatione­n kan bara sköta det som ligger på tallriken. De kan inte styra över miljön i matsalen och tiden som avsätts för att äta”, säger hon till tidningen.

Här har nog skollednin­gar och skolpoliti­ker ett gemensamt ansvar för att se till att skoldagen kan genomföras på ett bra sätt. Ta det.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden