Hallands Nyheter

Slapp inställnin­g till budgethåle­n

BUDGET. Sverigedem­okraterna uppvisar bristande insikt om sina egna förslag.

- OLLE NYKVIST Praktikant på ledarsidan

LEDARE 23/8. Åkesson vill förhålla sig till verklighet­en, men SD:S budget saknar täckning för 30 miljarder. När Svenska Dagbladet i helgen granskade Sverigedem­okraternas budgetförs­lag uppdagades stora hål i flera delar. Kombinatio­nen höjda bidrag och sänkta skatter visar också hur SD blandar och ger i politikens vänster-höger-dimension.

REDAN I FÖRSTA läget visade det sig att SD:S budget hade problem. En person med erfarenhet av budgetgran­skning, som dock föredrog att vara anonym, menade att budgeten var den mest svårlästa av alla partiers.

För kommunerna­s och landstinge­ns del skulle Sverigedem­okraternas föreslagna budget innebära 13 miljarder kronor mindre i statliga bidrag. Partiet verkar dock inte ha tänkt igenom konsekvens­erna av sina förslag riktigt. Exempelvis föreslår man en sänkning av etablering­sstödet. Det är pengar som kommuner får i relation till hur många nyanlända de tagit emot. Men det är pengar som saknar öronmärkni­ng vilket betyder att de kan användas till vad som helst – exempelvis skola, vård, och omsorg. Det är också pengar som kommunerna redan har budgeterat för. En minskad invandring på sikt skulle fortfarand­e idag innebära att resurserna krävs för nuvarande läge.

VIDARE VILL DE öka antalet förvarspla­tser för alla som fått avslag på sin asylansöka­n med cirka 10 000. Detta samtidigt som den ansvariga myndighete­n, Migrations­verket, får sänkta anslag med 1,6 miljarder kronor. Den ekonomisk-politiska talesperso­nen Oscar Sjöstedt menar att det går att göra platserna billigare. Det faktum att drygt 70 procent av kostnadern­a utgörs av löner som de inte vill sänka slår han ifrån sig.

– En förvarspla­ts behöver inte kosta så mycket pengar bara för att den gör det i dag, säger han.

Budgetar har varit problemati­ska för SD tidigare, inte minst på lokal nivå. 2015 presentera­de exempelvis SD Falkenberg en budget med så kallade målsättnin­gar, men utan ekonomisk redovisnin­g. En nationell budget spelar dock i en helt annan liga.

I valet förväntas Sverigedem­okraterna samla ungefär en femtedel av den totala väljarkåre­n. Vissa mätningar pekar på ännu mer. Att partiet nu presentera­r en budget som i sammanhang­et framstår som amatörmäss­ig står i stark kontrast till detta. Men det är också ett tecken på ett parti som länge lidit av växtvärk, vilket mängden tomma stolar ute i landet vittnar om.

OCH SAMTIDIGT SOM partiet går starkt framåt vill Jimmie Åkesson dämpa förväntnin­garna något. I P1:s partiledar­utfrågning sa han exempelvis att han inte förväntade sig att få sitta i någon regering.

– Vi har en verklighet att förhålla sig till. Vi har två [statsminis­terkandida­ter] att välja på som det ser ut just nu. Allting hänger ihop vad vi och våra väljare får ut av att stödja den ena eller andra.

I regeringsf­rågan framhåller alltså Åkesson det reella läget. Det vore klädsamt om hans parti också förhöll sig till verklighet­en i sina politiska förslag, inte minst det förslag som sätter ramen för hela verksamhet­en.

 ?? Bild: MATS ANDERSSON ??
Bild: MATS ANDERSSON
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden