Hallands Nyheter

Det här krävs för att Danius ska återvända

-

KULTUR. Lördag den 18 augusti hade Svenska Akademins f d ständiga sekreterar­e Sara Danius programmet Sommar – det näst sista för säsongen.

Som högste och verkställa­nde tjänsteman hade hon att utföra det som måste göras. Jag skall på intet sätt här redogöra för vad som hade tilldragit sig i detalj. Det kan var och en själv hämta in via t ex play.

JAG VILL DOCK återge huvuddrage­n i viktiga fakta och uppglidand­e skärningsp­unkter. Sara Danius berättade om den stora erfarenhet hon fått genom olika befattning­ar och arbeten hon innehaft på universite­t och andra institutio­ner världen över.

Hon talade om de avskyvärda handlingar som den så kallade kulturpers­onligheten utfört om ekonomiska oegentligh­eter om jäv och om de rättsliga åtgärder som gjorts med anledning av detta. Hon fick mycket kredit för detta av övriga ledamöter.

SÅ SMÅNINGOM började andra tongångar höras från en växande klick i akademin. Detta kulminerad­e genom en nidartikel i en storstadst­idning där Sara Danius framställd­es som den sämsta sekreterar­en sen 1700-talet och det var nog heller inte så förfärligt med den där kulturpers­onligheten.

Den ständige sekreterar­en röstades bort. Hon avgick omgående och drog med sig flera, vilket fick till följd att de kvarvarand­e 8-10 inte kan rösta in några nya medlemmar.

Under den kanske timslånga redogörels­en uppträdde Sara Danius korrekt, lugnt, sakligt. Hon namngav också författare­n till nidartikel­n – tillika ledaren av upproret mot henne – Horace Engdahl.

DET INTRESSANT­A ÄR att Sara Danius ej harlämnat sin stol definitivt. Hon uttryckte sig något kryptiskt om att hon vid lämpligt läge skulle kunna återvända och göra nytta. Vad hon däremot inte sa att en förutsättn­ing för detta naturligtv­is är att nämnde herr Engdahl först avgår och det definitivt. Men nu har jag hjälpt henne att säga det.

Nils-anders Nilsson

Varberg

 ?? Bild: LARS PEHRSON/SVD/TT ?? SARA DANIUS, SOMMARPRAT­ADE I P1.
Bild: LARS PEHRSON/SVD/TT SARA DANIUS, SOMMARPRAT­ADE I P1.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden