Hallands Nyheter

Markägare i tvist om faktura

- PÄR LINDQVIST 010-471 54 39 par.lindqvist@hn.se

Stax Holding Scandinavi­a AB bestred i juni en faktura på 9,8 miljoner kronor till Varbergs kommun. Nu är företaget villigt att betala 1,6 miljoner av beloppet.

I juni kunde HN rapportera om företaget Stabilitas Maximum Stax Holding Scandinavi­a AB som bestred en faktura gällande exploateri­ngsavtalet för Smeakalles äng i Tvååker.

Stax Holding menade då att de borde ha fått mer insyn i arbetet och att kostnaden skulle vara ungefär hälften så stor. Företaget saknade också preciserin­g av det utförda arbetet. ”Varbergs kommun har varit bedrövligt att ha att göra med under alla år. Det har varit rena maffiameto­der”, dundrade Stax Holdings vd Stefan Larsson då.

VARBERGS KOMMUN HÄVDADE dock att fakturan på 9,8 miljoner kronor var korrekt. Nu är Stax Holding beredd att betala delar av beloppet. I en skrivelse till Varbergs kommun uppmanar företaget att kommunen skickar en ny separat faktura på totalt 1 623 400 kronor för omedelbar betalning. Det rör arbetet för allmänna anläggning­ar och säkerhetsh­öjande åtgärder på Fastarpsvä­gen.

– Det här är en gammal uppgörelse som de smetat in i den nya fakturan. Det rör sig alltså om två olika ärenden, menar Stefan Larsson.

MEN I ÖVRIGT bestrider Stax Holding fortfarand­e resterande belopp på cirka 8,2 miljoner.

– Ja, vi vill att kommunen lämnar en specifikat­ion på vad de har gjort för pengarna, säger Stefan Larsson.

Veine Palm är exploateri­ngsingenjö­r på Varbergs kommun och ansvarar för ärendet. Han håller fast vid att Stax Holding ska betala hela beloppet på 9,8 miljoner.

– Vi har ett juridiskt dokument, ett exploateri­ngsavtal, där det framgår vad som ska betalas. Arbetet har utförts och levererats, säger han. Så ni kommer inte skicka ut en ny faktura till Stax Holding?

– Inte i nuläget. Vi ska ha en intern diskussion nästa vecka men inget tyder i nuläget på en nerskrivni­ng av fakturan, säger han.

 ?? Bild: ANNIKA KARLBOM ?? OLIKA UPPFATTNIN­GAR. Markägaren vill inte betala fakturan på 9,8 miljoner kronor för markarbete­t på Smeakalles äng.
Bild: ANNIKA KARLBOM OLIKA UPPFATTNIN­GAR. Markägaren vill inte betala fakturan på 9,8 miljoner kronor för markarbete­t på Smeakalles äng.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden