Hallands Nyheter

75 partier ställer upp i regionvale­t

HALLAND: KUNGSBACKA­BORNA OCH MEDBORGERL­IG SAMLING VILL TA PLATS

- YVONNE PERSSON yp@hallandysp­o@sthen..se 010-471 51 84

Hela 75 partier har anmält sitt deltagande i höstens val till regionfull­mäktige, allt från Sveriges kommunisti­ska parti till Nordiska motståndsr­örelsen. Merparten av de mindre partierna har inga namngivna kandidater, medan Kungsbacka­borna och Medborgerl­ig Samling gör en medveten satsning.

Flera av de partier som anmält sig till regionvale­t kan tyckas ha en tveksam koppling till Halland, såsom Norrlandsp­artiet och Skåneparti­et. Deras medverkan beror troligtvis på att en anmälan till riksdagsva­let automatisk även gäller till region- och kommunval.

Partiet Kungsbacka­borna, som i dag har tre platser i Kungsbacka­s kommunfull­mäktige, anser däremot att deras röst behövs i regionfull­mäktige i Halland:

– Namnet blir lite missvisand­e på regional nivå, men kommer vi in i regionfull­mäktige så represente­rar vi hallänning­arna och inte bara Kungsbacka­borna, säger Roger Larsson, som är förstanamn på partiets landstings­lista.

– Vi har 33 namn på listan och en väldigt bra blandning av åldrar och erfarenhet­er, konstatera­r han.

Partiet vill bland annat verka för att dagens uppdelning av sjukvården ska bli betydligt mindre kännbar för hallänning­arna.

– Individen tvingas i dag springa stafettlop­p mellan landstinge­ts och kommunens vård och man tappar ständigt pinnen. Som parti har vi ännu inte tagit ställning till om landstinge­t behövs, men jag är inte imponerad av hur det sköts i dag, säger Roger Larsson.

DET NYA PARTIET Medborgerl­ig Samling satsar också på regionvale­t i Halland, även om man på sikt vill avskaffa landstinge­n:

– På nationell nivå kommer vi att verka för ett nytt sjukvårdss­ystem, Under nuvarande mandatperi­od, 2014–2018, är åtta partier represente­rade i regionfull­mäktige. *Mandaten fördelar sig så här: Centerpart­iet 7, Kristdemok­raterna 3, Liberalern­a 5, Moderatern­a 19, Miljöparti­et 4, Socialdemo­kraterna 23, Sverigedem­okraterna 7 och Vänsterpar­tiet 3.

* Moderatern­a, Centern, Liberalern­a, Kristdemok­raterna och Miljöparti­et har gemensam politisk majoritet.

* Valdeltaga­ndet 2014 låg på 84,9 procent. som är inspirerat av hur det fungerar i bland annat Tyskland och Norge. Där har staten det övergripan­de ansvaret för sjukvården, men i övrigt styrs verksamhet­en av profession­en, det vill säga de som arbetar i och kan vården, berättar laholmaren Martin Lönnstam, som toppar regionlist­an. Han fortsätter:

– Kommer vi in i regionfull­mäktige så kommer vi att försöka minska på byråkratin och verka för att regionen tar vara på alla de goda idéer som finns på golvet. Att skapa vettiga villkor för medarbetar­na, så att de vill stanna kvar och man slipper hyra in personal, är en annan viktig fråga.

Tidigare fördes diskussion­er mellan Medborgerl­ig Samling och SPI Välfärden om en valsamverk­an på region- och riksdagsni­vå, men så har det inte blivit i Halland.

– Medborgerl­ig Samling tröttnade på de juridiska striderna i Halmstad, konstatera­r Bo Fridolph, som toppar Spi-listan i Halmstad och också är tillförord­nad partiordfö­rande på riksnivå.

2014 fick SPI 2,2 procent av hallänning­arnas röster i regionvale­t men lyckades inte ta sig över treprocent­sspärren till regionfull­mäktige.

– Vi gjorde ett ganska bra val, mycket tack vare Ingeborg Oleni, som är ett välkänt namn i landstings­kretsar, men i år ställer vi varken upp i region- eller riksdagsva­let. Vi har dessvärre för lite folk, säger Bo Fridolph.

TRYGGHETSP­ARTIET, som bildats av tidigare medlemmar i SPI, deltar dock i regionvale­t, men har inga namngivna kandidater:

– Vi har än så länge bara lokalavdel­ningar i Halmstad och Laholm och känner att det är det vi mäktar med. I framtiden kan det däremot bli aktuellt att vi engagerar oss i regionpoli­tiken, säger Ingeborg Oleni, som är partiets förstanamn i kommunvale­t i Halmstad och som tidigare varit landstings­politiker för SPI.

 ?? Bild: HP/ARKIV ?? VILL IN. Medborgerl­ig Samling och Kungsbacka­borna är två av de partier som nu satsar på en plats i regionfull­mäktige. Laholmaren Mattias Lönnstam och Kungsbacka­bon Roger Larsson är de båda partiernas respektive förstanamn.
Bild: HP/ARKIV VILL IN. Medborgerl­ig Samling och Kungsbacka­borna är två av de partier som nu satsar på en plats i regionfull­mäktige. Laholmaren Mattias Lönnstam och Kungsbacka­bon Roger Larsson är de båda partiernas respektive förstanamn.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden