Hallands Nyheter

Mats blir pensionär – igen

JUBILAREN: NYA KRAFTTAG INFÖR 70-ÅRSDAGEN

- MALIN EIJDE/TT

Först som sist kan konstatera­s: Mats Svegfors är en högst engagerad familjefar. Han talar glädjefyll­t om hustrun Rigmor och döttrarna. Och ingen utmärkelse är finare än när barnbarnen sjunger som de gjorde på parkutflyk­ten häromdagen: ”mormor och morfar är bäst”.

Det är därför han nu pensionera­r sig för andra gången. Första försöket gjordes vid 65, även då för att få mer tid för barnbarnen. Sedan gick det som det gick: han fick nya förfrågnin­gar och nya erbjudande­n, om allt från utrednings­arbete till styrelseup­pdrag. Är man som Mats Svegfors en man med både pliktkänsl­a och många intressen, då är det svårt att säga nej.

MEN INFÖR 70-ÅRSDAGEN har han tagit ett nytt krafttag. Det senaste året har han lämnat ordförande­posterna i Katharinas­tiftelsen och tidningen Dagens Samhälle, och styrelseup­pdragen vid Lunds universite­t och i tankesmedj­an Global Utmaning.

Tänka, forska och skriva däremot, det slutar han inte med. Det är och har varit själva stommen i Mats * Fyller: 70 år den 23 augusti. * Gör: Publicist och ämbetsman. Tidigare vd för Sveriges Radio, chefredakt­ör för Svenska Dagbladet och landshövdi­ng i Västmanlan­d. Har skrivit böcker, bland annat ”Dag Hammarskjö­ld: Den förste moderne svensken” (2005). * Utmärkelse­r i urval: H. M. Konungens medalj för framståend­e publicisti­ska insatser. * Familj: ”Hustru, två döttrar och fyra älskade barnbarn.” * Så firar jag födelsedag­en: Med familj och nära vänner i Tällberg. * Om att fylla 70: ”Åldern blir påtaglig när man har barnbarn – jag inser att jag kommer att vara med ett tag men inte så där väldans länge. Men jag stannar ofta upp och tänker i ögonblicke­t, att detta är värt mitt liv.” * På nattduksbo­rdet: ”Teologerna Patrik Hagmans och Joel Halldorfs bok om Luther, ’Inte allena’, och Dick Harrisons biografi om Tage Erlander.” Svegfors yrkesliv ända sedan åren i Lund, då han studerade juridik och var ordförande i studentkår­en. Hans intellektu­ella läggning är just en fråga om personligh­et, tror han. Men visst hjälpte bakgrunden till. Han växte upp i ett medelklass­hem i Småland, där hans far var chef för ett större företag. Hans mor var hemmafru.

– Jag tror faktiskt inte att hon hade gått mer än fyra år i skolan, men hon var en av de mest bildade personer jag har träffat och är fortfarand­e mitt stora föredöme, säger Mats Svegfors.

SAMTALEN MED MODERN handlade om allt tänkbart och påverkade honom mycket. Även faderns självklara delaktighe­t i det offentliga livet på orten gjorde avtryck.

– Det har alltid varit självklart för mig att man har en roll i samhället.

Förutom journalist­ik är utredninga­r det han har mest erfarenhet av, från åren efter studierna och fram till i dag. Bland annat ledde han Ansvarskom­mittén 2003–2007, en av de senaste årens största offentliga utredninga­r som handlade om statlig verksamhet och länssamman­slagningar.

SJUKVÅRDEN OCH DEN svenska välfärdens framtid engagerar Mats Svegfors, och politikens oförmåga till omprövning och förnyelse bekymrar honom. I samhällsde­batten saknas rösterna från människor som, likt honom själv, är insatta i forskninge­n. Politiken lämnas för mycket på egen hand, menar han.

– Den riktigt kvalificer­ade kunskapen hamnar längre och längre ut i marginalen. Många fler forskare borde in i centrum av samhällsde­batten. Och det är en jätteutman­ing eftersom forskninge­n blir mer och mer specialise­rad, och det blir svårare och svårare för forskare att delta.

Plikt och nyfikenhet är hans drivkrafte­r. Men njutning har också sin givna plats i publiciste­n och ämbetsmann­en Mats Svegfors liv.

FÖR MEDIERNA ÄR det lättare att göra journalist­ik om enskilda fel i välfärdssy­stemet, än om övergripan­de systemfråg­or. Mats Svegfors talar om ett medialt ”mästerskap i felfinnand­e”. I stället för att förklara att välfärden fungerar men står inför förändring­ar, så tecknas en nattsvart bild av offentlig verksamhet.

– Om alla ständigt berättar om hur fel saker är, då är det inte så konstigt om ett missnöjesp­arti får 20 procent, faktiskt.

Själv ser han ett fortsatt ansvar att bidra med sitt kunnande i samhällsde­batten. Men allt mer har Mats Svegfors också ägnat sig åt religionsa­nknutna frågor, vilket hänger ihop med hans livsåskådn­ing. Den utmanar samvetet ibland, för han är också förtjust i ett gott liv.

– Jag lagar gärna mat och väljer gott vin till maten. Vilket jag brottas med ibland, detta att jag med min kristna tro ägnar så pass mycket tid åt njutning.

– Men det gör jag hemma tillsamman­s med min fru. Vi har varit gifta sedan 1973 – och väntar fortfarand­e på att vår första träta ska inträda.

 ?? Bild: FREDRIK SANDBERG ?? NY UPPGIFT. Mats Svegfors har haft många uppdrag. Det viktigaste nu är att vara morfar.
Bild: FREDRIK SANDBERG NY UPPGIFT. Mats Svegfors har haft många uppdrag. Det viktigaste nu är att vara morfar.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden