Hallands Nyheter

Curlingspe­lare kan anställas för Os-satsning

CURLING: MINSKAT EKONOMISKT STÖD PÅVERKAR MEDALJÖRER­NA

- ANDERS WALLIN/TT

Lägre Os-stöd påverkar curlinglan­dslagens satsning mot Peking 2022. Lösningen: spelarna kan anställas av förbundet. – Då får vi i alla fall lite mer trygghet, säger silvermeda­ljören Niklas Edin.

Svenska curlingför­bundet och Sveriges olympiska kommitté (SOK) har diskuterat frågan vid två tillfällen, varav det senaste mötet ägde rum i fredags. Samtalen har kretsat kring hur lag Anna Hasselborg­s och lag Niklas Edins Os-satsningar mot Peking 2022 ska kunna fortsätta i samma dignitet, trots lägre ekonomiskt stöd från SOK.

En lösning kan vara att spelarna anställs av förbundet.

DET ÄR ÄVEN något som herrlagets skipper – i alla fall just nu – ser positivt på.

– Vi har precis haft möte med förbundet och SOK. Det var väl mer att vi blickade framåt, och någon typ av anställnin­gsform kommer det nog att bli, säger Niklas Edin, vars lag lämnade Sydkorea-os med silvermeda­ljer.

– Om det ska vara en heltidssat­sning, att vi förväntas göra resultat, vinna medaljer – då behöver någon stå bakom satsningen. Det ska inte bara behöva vara upp till oss själva. Praktiskt är inte det möjligt. Det skulle vara möjligt om vi minskar antalet resdagar och minskar tävlandet, men då är det å andra sidan inte lika rimligt att vi ska vinna de där medaljerna. Vad tycker du om situatione­n, med ett sämre stöd, som uppstått? * *

– Den är tuff som fasen. Det har väl gått lite åt fel håll, kan jag tycka. Nu är vi nere på att det knappt kommer att gå runt, säger han.

– Vi måste helt enkelt gå plus på tävlingen, så att det kan täcka resan och ge något mer. Annars är det inte värt att spela den längre. Kostar tävlingen mer än vad vi kan vinna, då går vi minus.

SKIPPERN ANNA HASSELBORG, vars lag vann Os-guld tidigare i år, har till SVT tidigare sagt att laget inte kommer att ha tillräckli­gt med pengar för att åka och tävla, men att hon hoppas på en snar lösning.

– Det är klart att det känns jobbigt att inte ha budgeten men vi har inte öppnat den dörren att vi känner oss krossade eller besvikna, utan vi har fullt fokus på att hitta nya vägar för att få fortsätta att göra vår dröm, sade hon till SVT.

SVENSKA curlingför­bundets sportchef tillika förbundska­pten Peja Lindholm:

– Vi har börjat föra upp tankarna på hur det här kan göras, så att det ska bli en dräglig och trygg och långsiktig situation för spelarna. Nu har vi haft två möten, där vi har suttit och gått igenom vad man ska tänka på, hur det här kan vara. Vi är väldigt i början av processen, säger han. Vad skulle det här betyda för sporten, för spelarna?

– Som idrottare, och ledare också för den delen, lever man i en lite mer riskabel värld. Från den ena dagen till den andra kan de ekonomiska förutsättn­ingarna vara helt annorlunda, och på det här sättet kanske man kan göra så att det inte behöver vara så. Det är den stora vinningen i det hela.

Curlingför­bundets, SOK:S och spelarnas nästa möte sker i september.

 ?? Bild: JOHN LOCHER/TT/ARKIV ?? VILL HA TRYGGHET. Curlingspe­larna kan komma att anställas av förbundet. ”Då får vi i alla fall lite mer trygghet”, säger herrlagets skipper Niklas Edin.
Bild: JOHN LOCHER/TT/ARKIV VILL HA TRYGGHET. Curlingspe­larna kan komma att anställas av förbundet. ”Då får vi i alla fall lite mer trygghet”, säger herrlagets skipper Niklas Edin.
 ??  ?? Niklas Edin (skipper), Oskar Eriksson, Rasmus Wranå och Christoffe­r Sundgren.Anna Hasselborg (skipper), Agnes Knochenhau­er, Sara Mcmanus och Sofia Mabergs.
Niklas Edin (skipper), Oskar Eriksson, Rasmus Wranå och Christoffe­r Sundgren.Anna Hasselborg (skipper), Agnes Knochenhau­er, Sara Mcmanus och Sofia Mabergs.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden