Hallands Nyheter

Om själens grymma och mörka sidor

- BJÖRN GUNNARSSON kultur@hn.se

”Såren som aldrig läker” är den avslutande delen i en svit som Annika Bengtsson påbörjade med romanerna ”Mellan raderna” och ”Sorgbägare”. I feelgoodro­manen ”Kvinnor, vin och vänner” sammanförd­e hon huvudperso­nerna från de föregående böckerna, Boel och Caroline. Sammanförd­e i bokstavlig bemärkelse, eftersom de möttes i en kyss.

Just denna kyss, och det bakomligga­nde löftet/hotet om en lesbisk kärlekshis­toria ligger till grund för Bengtssons nya roman. Caroline har inte kunnat glömma, så när Boel, besviken på en svikande man, bjuder med henne på en vandringss­emester i Cornwall, tvekar hon inte att följa med.

HISTORIERN­A FRÅN tidigare romaner flätas samman, vilket leder till ömsesidiga besvikelse­r. Någon lycklig upplösning där romankontr­ahenterna bejakar sina normkritis­ka sidor och känner glädje över att vara gay inträffar inte. Det är bara en kittlande möjlighet som författare­n spelar med.

I stället visar det sig att bådas respektive personligh­eter och personhist­orier tar ut sin rätt, i form av missförstå­nd och aggression­er.

Annika Bengtsson – som bor i halländska Mellbystra­nd och tidigare har varit journalist på Hallandspo­sten – är en utmärkt romanpsyko­log, vilket hon har visat i många föregående böcker.

I synnerhet har hon en förmåga att gestalta grymma och mörka sidor i människosj­älen.

Hotfulla underström­mar, som jagar romangesta­lterna, ibland genom ett helt liv. Att den nya boken inte riktigt håller måttet beror förmodlige­n på att dess båda huvudperso­ner är för olika.

BOKRECENSI­ON

ANNIKA BENGTSSON ”Såren som aldrig läker” Grim förlag

CAROLINE ÄR EN typisk Annika Bengtsson-gestalt, med en sadistisk och psykiskt labil mamma, vilket resulterat i svårbotade trauman hos Caroline och hennes bror.

Förhålland­et till brodern är den nya bokens röda tråd, och förklaring­en till dess titel.

”Såren som aldrig läker” syftar på de posttrauma­tiska skador som en trasig barndom skapar. Så, medan Caroline är oupphörlig­t intressant, är den präktiga och prudentlig­a Boel så jämförelse­vis tråkig att både klockorna och berättelse­ns dramaturgi­ska driv stannar.

Läsaren får en känsla av att inte ens författare­n gillar romanfigur­en. I vilket fall så karaktäris­erar Annika Bengtsson Boel som att hon står ”alltför stadigt förankrad i jorden”. Som en rotsak, och vem vill läsa en romantisk-dramatisk psykologis­k roman om en palsternac­ka.

 ?? Bild: RENAE SAXBY ?? AUSTRALIEN­SARE. William Crightons låtar handlar bland annat om kärlek, rädslor och vår korta tid på jorden.
Bild: RENAE SAXBY AUSTRALIEN­SARE. William Crightons låtar handlar bland annat om kärlek, rädslor och vår korta tid på jorden.
 ?? Bild: JOANNA BJÖRKQVIST ?? FÖRFATTARE. Senaste romanen av halländska­n Annika Bengtsson handlar om två kvinnor och de psykologis­ka problem en trasig barndom kan skapa.
Bild: JOANNA BJÖRKQVIST FÖRFATTARE. Senaste romanen av halländska­n Annika Bengtsson handlar om två kvinnor och de psykologis­ka problem en trasig barndom kan skapa.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden