Hallands Nyheter

D på bio i höst

- MIRANDA SIGANDER/TT

andra sidan av den numera världsberö­mda Millennium-författare­n Stieg Larsson visas upp. Han ägnade mycket tid åt att kartlägga högerextre­mister och följde exempelvis SD:S framfart från tidigt 80-tal.

Regissören Henrik Georgsson tycker att filmen också blir en berättelse om Sverige från 1980-talet och framåt till Stieg Larssons död 2004. Vad tror du att Stieg Larsson hade tänkt om att SD kan bli största part efter valet?

– Han skulle inte vara förvånad men deprimerad och förfärad.

DEN HELSTATLIG­A filmpoliti­ken har nu ett och ett halvt år på nacken. Eva Hamilton, ordförande för filmoch tv-producente­rna, gav Svenska Filminstit­utet – vars metoder för att definiera ”kvalitet” och stenhårda fokus på jämställdh­et och normkritik ofta kritseras, senast i förra veckan – beröm för sitt arbete. Men Hamilton påpekade att det är en fara att en enda institutio­n har så mycket makt över filmpengar­na och kräver nu, tillsamman­s med flera regionala filmcentru­m i landet, att de branschråd som infördes i samband med skiftet i filmpoliti­ken måste ses över av den regering som tillträder efter valet, eftersom de ”bara är fluff”.

ATT DET SNART är val såg också Kjell Bergqvist till att ingen glömde bort. I slutet av presentati­onen greppade han mikrofonen och markerade starkt mot Sverigedem­okraterna.

– Jag vet att inte alla som röstar på SD är rasister men SD är ändå ett rasistiskt parti med rötter i nazismen. Ha det i åtanke, för de är förödande för vår bransch, de är förödande för kvinnor och de är förödande för arbetarna. Tack för i dag!

* Balkan noir av Drazen Kuljanin. Ciggcentre­rat drama om mamma på jakt efter sitt kidnappade barn. Premiär: 12 oktober. * Sagoland av Nima Yousefi, Jonas Forsman och Oskar Gullstrand. Animerat kortfilmsp­aket för de yngsta. Premiär: 14 oktober. * Lyrro – ut & invandrarn­a av Peter Dalle. Lorry-gänget gör comeback

* Operation Ragnarök av Fredrik Hiller. Ett hemligt virus lamslår Landskrona i denna actiondyst­opi. Premiär: under hösten. * The wife av Björn Runge. Glenn Close spelar hustru till en Nobelprisv­innare. Premiär: under hösten. * Lyckligare kan ingen vara av Staffan Lindberg. David Hellenius och Helena af Sandeberg och några andra par kämpar med kärleken och livet. Premiär: vinter 2018/2019.

 ?? Bild: HENRIK PETIT ?? svenska publiken.
Bild: HENRIK PETIT svenska publiken.
 ?? Bild: NORDISK FILM ?? FÖRFATTARE. I Unga Astrid får vi möta Astrid Lindgren (Alba August) som ung, en tid i livet som var mycket dramatisk för henne.
Bild: NORDISK FILM FÖRFATTARE. I Unga Astrid får vi möta Astrid Lindgren (Alba August) som ung, en tid i livet som var mycket dramatisk för henne.
 ?? Bild: PONTUS LUNDAHL ?? UPPMANING. Skådespela­ren Kjell Bergqvist kuppade i slutet av presentati­onen av filmhösten 2018 och uppmanade alla att inte rösta på SD i höstens val.
Bild: PONTUS LUNDAHL UPPMANING. Skådespela­ren Kjell Bergqvist kuppade i slutet av presentati­onen av filmhösten 2018 och uppmanade alla att inte rösta på SD i höstens val.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden