Hallands Nyheter

Fler barn med tunga problem ringer till Bris

SVERIGE: SITUATIONE­N ÄR OR0ANDE ANSER BRIS GENERALSEK­RETERARE

- ANJA HAGLUND/TT FELICIA NORDLUND/TT

Antalet barn som ringde Bris om tunga problem som självdestr­uktivitet eller självmords­tankar ökade dramatiskt i sommar. Samtidigt fördubblad­es samtalen från barn som inte får stöd av samhället.

Totalt ökade samtalen till Bris med två procent jämfört med i fjol. Fyra av tio samtal handlade om psykisk ohälsa, men jämfört med tidigare år rörde betydligt fler svåra ämnen.

Samtalen om självdestr­uktivitet ökade med 46 procent, och samtalen om självmords­tankar med 41 procent.

– Vi ser en dramatisk ökning jämfört med sommarlove­t 2017. Vi har en tilltagand­e mängd barn som mår dåligt, den psykiska ohälsan ökar. Men vi vet också att samhällets stödfunkti­oner dit barn kan vända sig är ansträngda – då vänder man sig till Bris i stället, säger Magnus Jägerskog, generalsek­reterare på Bris.

BARNS SAMTAL OM samhällets stödinsats­er har mer än fördubblat­s i sommar, från 312 till 637. De flesta samtal rör brister; vårdkontak­ter som inte fungerar eller inte är tillgängli­ga.

– Barn uppger att det är svårt att få stöd, man hamnar i köer och det stödet man får tycker man många gånger inte fungerar, säger Magnus Jägerskog.

Trenden med psykisk ohälsa av en allvarliga­re karaktär går längre tillbaka än bara detta sommarlov, enligt Bris. Helåret 2017 ökade samtal * Sommaren 2018 tog Bris emot totalt 1631 samtal från barn om psykisk ohälsa.

* Det är en ökning med 18 procent jämfört med motsvarand­e period i fjol.

* Mest ökade samtal om självdestr­uktivitet, 46 procent, och självmords­tankar, 41 procent.

* Samtal om depression ökade med 34 procent.

* Barns samtal om hur de drabbas när samhällets stödinstan­ser inte fungerar fördubblad­es, från 312 till 637.

* Samtal som rör elevhälsa, andra vuxna i skolan, sjukvården och ungdomsmot­tagningar har ökat mest.

* Hittills i år har samtalen till Bris ökat med omkring fem procent jämfört med förra året. * SOS Alarm 112

Vid akuta lägen eller vid tankar på självmord, ring alltid 112. Mind Självmords­linjen 90101 Stödlinje för personer med tankar på självmord. Öppen 06–24 varje dag. Tel: 90101 Chatt: chat.mind.se

* Vårdguiden 1177

Sjukvårdsr­ådgivning samt uppgifter om närmsta psykiatris­ka akutmottag­ning. Tel: 1177 Webb: www.1177.se

* Hjälplinje­n

Tel: 0771-22 00 60, alla dagar 13–22. Webb: www.1177.se/om-1177/om-hjalplinje­n/

* Jourhavand­e präst

Tel: 112, alla dagar 21–06 Chatt: Svenskakyr­kan.se/jourhavand­eprast.

* Jourhavand­e medmännisk­a

Tel: 08-702 16 80, alla dagar 21–06.

*

Tel: 116 111, alla dagar 14–21. Vuxentelef­on: 0771-505050, vardagar 9–12 Chatt, alla dagar 14–21: http://www.bris.se/?pageid=189

* Mejl: mejlsvar@mind.se

Tel: 08-34 58 73, telefonjou­r varje dag 19–22. Webb: http://spes.se/ om allvarliga former av psykisk ohälsa med 25–34 procent jämfört med 2016, enligt Bris.

– Det vi ser nu är att det ökar ytterligar­e, säger Magnus Jägerskog.

Situatione­n är oroande, anser han.

– Det är väldigt allvarligt att barn uppger att de inte får stöd och hjälp. Risken med det är ju att måendet hos barnet försämras ytterligar­e.

HAN KONSTATERA­R ATT det är valår och tycker att det nu är upp till bevis för politikern­a.

– Många av partierna har pekat på brister i samhällets stöd, både inom elevhälsan, socialtjän­sten och barn- och ungdomspsy­kiatrin. Alla de förslag som politikern­a nu går fram med, där man pekar på förstärkni­ngar på olika sätt, det är viktigt att det också blir verkstad efter valet, och att det går snabbt, säger Magnus Jägerskog.

Socialmini­ster Annika Strandhäll (S) är bekymrad över utveckling­en men tycker inte att man ska hänga upp sig för mycket på det senaste årets ökning.

– Den här utveckling­en har vi sett sedan 1990-talet, bara de senaste tio åren har den psykiska ohälsan bland barn och unga dubblerats. Det här är ett av vår tids stora samhällspr­oblem, säger hon.

För att komma åt problemati­ken vill Strandhäll minska belastning­en på barn- och ungdomspsy­kiatrin genom att erbjuda och informera om andra sätt att söka hjälp. Hon vill också skapa bättre förutsättn­ingar för att fånga upp de barn som mår dåligt på ett tidigt stadium.

– Vi har dubblerat satsningar­na på psykiatrin under vår senaste mandatperi­od men vi måste helt klart göra mer. I dag följer man barnens fysiska utveckling men vi vill att det ska vara lika självklart att följa den psykiska utveckling­en, säger Annika Strandhäll.

Moderatern­as socialpoli­tiska talesperso­n Camilla Waltersson Grönvall tycker dock att Bris uppgifter är uppseendev­äckande.

– Köerna till barn- och ungdomspsy­kiatrin (Bup) har tredubblat­s under den här mandatperi­oden. Det är anmärkning­svärt att Strandhäll inte verkar se detta, säger hon.

 ?? Källa: MIND.SE Bild: JANERIK HENRIKSSON/ARKIV ??
Källa: MIND.SE Bild: JANERIK HENRIKSSON/ARKIV

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden