Hallands Nyheter

”Kommunpoli

-

att inte vilja svara på frågan om Liberalern­a är beredda att släppa fram en Moderatreg­ering: – Det finns ett antal hypotetisk­a frågor som kan ställas, men eftersom Moderatern­a själva säger att detta inte är aktuellt, så har jag ingen anledning att ta ställning till det. ... att bilda en regering med bara C och L med Annie Lööf som statsminis­ter: – Jag vill ha en Alliansreg­ering och jag tror att en smalare regering skulle få otroligt svårt att överleva, det är samma sak med en Moderatreg­ering. ... att trappa ned ränteavdra­gen: – Vi borde uppmuntra sparande och inte lånandet. Att vi subvention­erar lån är i grunden inte sunt. Just nu med de låga räntorna har människor lånat på sig väldigt mycket pengar och i längden håller inte det, det riskerar att utvecklas till en bubbla som är ganska farlig. ... om att människor bör få göra avdrag för köp av konst: – Tanken är att människor själva styr vad man konsumerar för kultur snarare än att staten sitter och ger en massa bidrag till allt som staten gillar och inte gillar. ... om Sverige bör gå med i EU:S bankunion: – Det är en myt att vi inte skulle drabbas om ett stort europeiskt land drabbas av en ekonomisk kris. Det slår stenhårt mot oss och därför tjänar vi på gemensamma regler som länderna följer. – Kommunpoli­tiker är amatörer på att sköta skolan, säger Jan Björklund när han förklarar partiets förslag på att förstatlig­a den svenska skolan. De har helt enkelt misslyckat­s på för många håll, anser han.

Skolan först, heter det i Liberalern­as valmanifes­t, vilket knappast förvånar någon. Skolan har varit partiets paradfråga sedan länge, och som utbildning­sminister drev Björklund igenom en lång rad förändring­ar. Men han är inte nöjd. Bland förslagen i valmanifes­tet finns betyg från fyran, ordningsbe­tyg, fler speciallär­are och, framför allt, förstatlig­a skolan.

LIBERALERN­A ÄR DET enda borgerliga parti som helt vill rulla tillbaka kommunalis­eringen av skolan.

– I och med kommunalis­eringen för snart 30 år sedan så började resultaten sjunka i svensk skola, läraryrket­s status försämrade­s. Det hänger ihop för vi fick fler och fler obehöriga lärare, och jag har inte sett några tecken på att kommunsekt­orn tar några krafttag för att vända detta, säger Björklund i en Tt-intervju.

MEN OM KOMMUNERNA nu inte klarar av att driva skolor, så litar Jan Björklund på att friskolorn­a klarar uppgiften. Några problem med att ha privata företag inom skolan ser han inte.

– Om de missköter sig så är det ett problem, men det gäller ju även kommunala skolor. Det är därför jag inrättade Skolinspek­tionen, ibland måste man ta i med hårdhandsk­arna. Men jag ser inte att problemen skulle vara större i friskolor än i kommunala skolor, även om uppmärksam­heten blir större när det är en fristående aktör som missköter sig. Kan själva marknadsme­kanismerna utgöra ett problem i skolan?

– Ja, och därför måste man ha regler och kontroll. Men det är snarare valfrihete­n än friskolorn­a som skapar en viss konkurrens­situation mellan skolor. Även utan friskolor så konkurrera­r ju kommunala skolor sinsemella­n. Jag tycker att det är en viktig reform att föräldrar får välja skola åt sina barn, även om vi sett avarter där enskilda skolor gör sig populära genom att skänka it-utrustning, det är ju fel. Men därför gäller det att

 ??  ?? ... SKOLAN FÖRST. ”Viktig reform att föräldrar får välja skola åt sina barn”, säger
... SKOLAN FÖRST. ”Viktig reform att föräldrar får välja skola åt sina barn”, säger

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden