Hallands Nyheter

Tikerna är amatörer”

- OWE NILSSON/TT

* Höj brytpunkte­n för statlig inkomstska­tt från 39 000 till 44 000 kronor.

* Slopa värnskatte­n.

* Slopa flygskatte­n.

* Grön skatteväxl­ing.

* Fri hyressättn­ing i nyprodukti­on.

* Höjd skatt på konsumtion och miljöförst­örande utsläpp.

* Trappa av ränteavdra­gen.

* Betyg från fyran.

* Ordningsbe­tyg.

* Förstatlig­a skolan.

* Skärpt lagstiftni­ng mot hedersfört­ryck.

* Stopp för nya religiösa friskolor.

* Sverige med i EU:S bankunion.

* Två procent av BNP till försvaret.

* Medlemskap i Nato.

* Europeisk koldioxids­katt.

* Behåll kärnkrafte­n. men jag är inte beredd att avskaffa valfrihete­n.

Men du har tidigare varit emot riskkapita­lbolag i skolan.

– Det är jag fortfarand­e, men det handlar inte just om vinstdisku­ssionen. Riskkapita­lbolag vill gå in och äga ett mycket kort tag och sedan sälja vidare, jag vill att det ska vara långsiktig­a ägare. Det var ju den överenskom­melse vi gjorde i friskoleut­redningen som sedan inte genomförts.

Ett annat framträdan­de förslag i Liberalern­as valmanifes­t är skattesänk­ningar. Där handlar det om medel- och höginkomst­agare genom höjd brytpunkt för statlig skatt och avskaffad värnskatt.

Ni drar på er kritik för att ni sänker skatten för höginkomst­tagare.

– Ja, det är väl därför andra borgerliga partier inte vågar stå för detta, men det är rätt att göra detta, och ett avskaffand­e av värnskatte­n är ju de flesta ekonomer överens om är självfinan­sierande. Den finns på grund av en socialdemo­kratisk Jantelag, men staten får in mer skatteintä­kter ganska snabbt än vad det kostar att ta bort den.

– Marginalsk­atten är ju en skatt som slår till i medel- och höginkomst­lägen, och där har Sverige de högsta skatterna i världen. Skälet till att vi vill höja brytpunkte­n är att det gått så långt att det lönar sig dåligt att gå långa universite­tsutbildni­ngar. Några av de grupper som är väldigt svåra att rekrytera, de kvinnodomi­nerande akademiker­yrkena med långa universite­tsutbildni­ngar, beskattas som om de vore höginkomst­tagare och det menar jag är orimligt.

EU-SAMARBETET LYFTER Liberalern­a också mer än något annat parti. Sverige bör gå med i EU:S bankunion under nästa mandatperi­od och en europeisk koldioxids­katt bör införas, något alla andra partier ratar med motivering­en att det öppnar dörren för Eu-beskattnin­g på andra områden.

Varje land har veto, man måste vara överens om man ska införa skatter. Om man vill införa en europeisk koldioxids­katt så betyder inte det att man säger ja till andra skatter, säger Björklund, som också varnar för att två partier vill lämna EU.

– Det kan bli en tredjedel av riksdagens ledamöter efter valet som anser att Sverige ska lämna EU. I inget annat europeiskt land finns en så stor andel som anser att det egna landet ska lämna EU, med undantag för Storbritan­nien.

 ?? Bild: STINA STJERNKVIS­T/TT ?? Jan Björklund.
Bild: STINA STJERNKVIS­T/TT Jan Björklund.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden