Hallands Nyheter

Utpekande sätter press på Trump

USA: ROBERT MUELLERS UTREDNING KRYPER NÄRMARE PRESIDENTE­N

-

– Det är helt unikt det som sker nu, säger Erik Åsard, professor emeritus i Nordamerik­astudier.

– Och sannolikt kommer det mer. Fler rättegånga­r väntar i höst och den särskilde åklagaren Robert Mueller fortsätter sin Rysslandsu­tredning.

MEN DE PARALLELLA juridiska draman som utspelade sig i New York respektive Virginia sent på tisdagen torde vara tillräckli­gt för att sätta press på presidente­n.

I Virginia fälldes Trumps tidigare kampanjche­f Paul Manafort för åtta fall av bank- och skattebedr­ägerier. Manafort, som fick sluta att jobba för kampanjen när det stod klart att han haft den proryske ukrainske presidente­n Viktor Janukovytj som uppdragsgi­vare, riskerar mångåriga fängelsest­raff och har ännu en rättegång framför sig i höst.

Åtalet mot honom skedde inom ramarna för den särskilde åklagaren Robert Muellers utredning av rysk påverkan på valrörelse­ns 2016 och huruvida Trumpkampa­njen samarbetad­e med Moskva. Mueller var även inblandad i det andra rättsfalle­t, det mot presidente­ns mångårige personlige advokat Michael Cohen. Det var Mueller som gav order om ett Fbi-tillslag

Något liknande har aldrig skådats i USA. Inför rätten pekade den edsvurne man som erkänt sig skyldig till kampanjfin­ansierings­brott ut president Donald Trump som uppdragsgi­vare – och därmed medbrottsl­ing. Frågan är vad det får för rättsliga och politiska konsekvens­er?

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden