Hallands Nyheter

Kvinnlig aktivist riskerar avrättas

- MOA KÄRNSTRAND/TT

Fem människorä­ttsaktivis­ter i Saudiarabi­en står inför att dömas till döden, trots att deras protester har varit fredliga, enligt Human Rights Watch. En av dem riskerar att bli den första kvinnliga aktivisten som avrättas i landet – där utrymmet för kritiska röster krymper.

Israa al-ghomgham greps av regimen i december 2015 och är en välkänd kritiker av diskrimine­ringen av shiamuslim­er i Saudiarabi­en, där majoritete­n av befolkning­en är sunnimusli­mer. Hon har hållits fängslad sedan dess och har nu ställts inför en terrordoms­tol – anklagad för uppvigling till protester och för att ha hjälpt demonstran­ter.

Trots att Saudiarabi­en, en absolut monarki där protester är förbjudna, är inne i en period av ekonomisk och social moderniser­ing, löper politiska aktivister fortfarand­e hög risk att utsättas för repressali­er från statsmakte­n. Särskilt kvinnors situation är en ständig källa till internatio­nell kritik.

Inför det att förbudet för kvinnor att köra bil hävdes i somras greps ett tiotal aktivister, varav flera hade kämpat för sin rätt att ta plats i förarsätet. De påstods vara ett hot mot landets säkerhet.

Fallet Israa al-ghomgham riskerar att bli ett farligt prejudikat för hur fängslade kvinnliga aktivister behandlas, varnar människorä­ttsorganis­ationen Human Rights Watch (HRW), efter det att åklagaren yrkat på dödsstraff.

”Vilken avrättning som helst är skrämmande, men att kräva dödsstraff för aktivister som Israa alghomgham, som inte ens står åtalad för att ha använt våld, är avskyvärt”, skriver Sarah Leah Whitson, chef för HRW:S Mellanöste­rnavdelnin­g, i ett uttalande.

HRW:S biträdande chef, Nic Dawes, säger till TT att det just nu finns försvinnan­de få tecken som tyder på att situatione­n för mänskliga rättighete­r förbättras i Saudiarabi­en, trots att det är bilden som landet vill måla upp.

– Den saudiska regeringen öser in pengar i pr-insatser för att omvärlden ska tro att kronprins Mohammed bin Salman är en reformator och att förtrycket i landet minskar, säger han till TT.

– Men världen får inte luras att tro att det sker stora förändring­ar där.

Rättegånge­n mot de fem aktivister­na från Östra provinsen är planerad att fortsätta den 28 oktober.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden