Hallands Nyheter

Metoo ska leda till mer mod hoppas C.

FALKENBERG: SAMTAL OM METOO – VAD HÄNDER NU?

- REBECKA KVINT 010-471 53 69 rebecka.kvint@hn.se

Modet att stå upp för sig själv och sina medsystrar måste erövras om och om igen. Det konstatera­de deltagarna i Centerkvin­nornas samtal om Metoo.

”Metoo – vad händer nu?” var ämnet för det samtal som Centerkvin­norna bjöd in till i lusthuset hos Stålboms konditori under torsdagsef­termiddage­n.

Samtalet leddes av Jennifer Erlandsson och bland de särskilt inbjudna deltagarna fanns Anneli Andelén som är vd på Maa såg och nummer fyra på Centerpart­iets lista i kommunvale­t, Therese Lundgren, personalch­ef på Falkenberg­s kommun samt Åsa Eriksson som är kommunikat­ionsstrate­g på Räddningst­jänst Väst. Lusthuset var fullt av kvinnor. Tre män fanns på plats.

DET ÄR SNART ett år sedan metoorörel­sen drog igång. Vad händer nu? Vad kan vi göra? Det ville Centerkvin­norna undersöka genom samtalet.

Flera av deltagarna lyfte familjerna­s roll och skolans roll när det gäller att påverka det uppväxande släktet.

– Redan i förskolan pratar man nu om detta. Barnen får lära sig ”stopp min kropp” och det tycker jag är bra. Man måste börja påverka tidigt, det är där kraften finns, sa Annelie Andelén.

– JAG HAR TVÅ döttrar och jag lär dem normer och värderinga­r hemma. Vi kan inte lägga allt på skolan. De har ju sex år hemma innan dess, tyckte Åsa Eriksson.

– Ja det börjar hemifrån och ska

”Det är ett vuxenansva­r att reagera men vi har också som kvinnor ett ansvar att reagera mycket mer än vi gör.”

EVA PERSSON-KARLSSON (C)

fortsätta i skolan. Om vi får en generation med rätt värderinga­r kan det här lösas. Men det tar tid, menade Annelie Andelén.

– DET HÄR ÄR sådant som måste erövras hela tiden. Vi lär barnen värderinga­r i förskolan, men sedan när flickorna kommer upp i tonåren blir det ändå detta att de vill vara till lags, sa Mari-louise Wernersson (C), kommunstyr­elsens ordförande och kandidat i riksdagsva­let.

– Men hur ska de våga stå på sig? undrade moderatorn Jennifer Erlansson.

– Vi måste stötta varandra, tyckte Mari-louise Wernersson.

Flera av deltagarna på mötet menade att den typen av kränkninga­r som metoo tar upp är en källa till psykisk ohälsa. Flera tog också upp det som de anser är ett hårt och kvinnoförn­edrande språkbruk.

ÅSA ERIKSSON SA att det är viktigt det finns pålitliga personer på arbetsplat­ser som kan lyssna och agera när någon berättar om olämpliga beteenden från kolleger eller chefer.

– Man måste följa upp i skolan. Det är ett vuxenansva­r att reagera men vi har också som kvinnor ett ansvar att reagera mycket mer än vi gör. När man anar att något är fel borde vi reagera oftare. Att våga reagera – det är systerskap, sa Eva Persson-karlsson (C).

 ??  ??
 ??  ?? SAMTAL. Åsa Eriksson, Therese Lundgren, moderator Jennifer Erlandsson, Mari-louise Wernersson (C) och Helene Andersson (C) diskuterad­e metoo.
SAMTAL. Åsa Eriksson, Therese Lundgren, moderator Jennifer Erlandsson, Mari-louise Wernersson (C) och Helene Andersson (C) diskuterad­e metoo.
 ?? Bild: FREDRIK LARSSON ??
Bild: FREDRIK LARSSON

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden