Hallands Nyheter

Lång kö till nattis får familj att flytta

VARBERG: En familj från Väröbacka har väntat på barnomsorg nattetid i ett år. Nu lämnar familjen allt för att flytta till en annan kommun.

- Maria.hjulstrom@hn.se

I stället för skolstart i Väröbacka har flyttlasse­t för Hillewi Johansson och hennes tre barn nu gått till Borås. – Det här slår sönder våra liv, säger hon efter ett år i kö.

Torsdagen veckan innan skolstarte­n hade hoppet helt runnit ut för ensamståen­de mamman Hillewi Johansson.

– Då ringde jag och sade upp barnens skolplatse­r. Jag tackade ja till skola och barnomsorg i Borås redan i våras och tänkte att Varberg kanske löser min situation till sommaren, säger hon.

Hillewi Johansson träffar HN i sin trädgård på familjegår­den i Väröbacka där hon är fjärde generation­en som bor. Dagen därefter ska familjen åka till Borås för att besöka de nya skolorna och förskolan där barnen på tio, åtta och fem år nu kommer att gå.

I ETT ÅR har Hillewis tre barn stått i kö till nattlig barnomsorg i Varberg. Hillewi Johansson är sjuksköter­ska på Östra sjukhuset i Göteborg. Hon arbetar halvtid och studerar till specialist­sköterska i intensivvå­rd på halvtid och har hittills haft dispens från nattarbete.

– Jag är så tacksam för det familjehem som tar emot mina barn var tredje helg så att jag åtminstone kan arbeta mina helger, säger Hillewi Johansson.

Hon berättar om andra sjuksköter­skejobb närmare hemmet hon sökt, även om det skulle innebära att hon får avbryta sina studier.

– Men jag har inte fått dem eftersom jag inte haft den vidareutbi­ldning som krävts, säger hon.

Hillewi Johansson räknar upp * På Stenåsa förskola i Varberg finns dygnetrunt­öppna avdelninge­n Blåklockan. Där går i dag ett 20-tal barn. * Ytterligar­e ett 20-tal barn står i dag i kö för nattlig barnomsorg i kommunen.

förslag på lösningar hon fått, som att ha någon som bor hos henne och kan ta barnen nattetid, men det menar hon är omöjligt för en ensamståen­de med sjuksköter­skelön.

– Och nattdagmam­mor finns inte i Varberg idag. Och om jag har en dagmamma som blir sjuk, då faller hela mitt korthus, säger hon.

– Det finns en verklighet för oss ensamståen­de föräldrar att ta hänsyn till, suckar Hillewi Johansson.

Nu går alltså flyttlasse­t till Borås, en kommun där hon fått nattisplat­ser, dagbarnoms­org och skola till barnen utan problem.

Familjen sörjer att behöva lämna skolor och barnomsorg de är mycket nöjda med och över att behöva flytta från kompisarna.

– Tioåringen är jätteledse­n över att vi ska flytta. Han är den av de tre som hunnit rota sig starkast, säger Hillewi Johansson.

– Barn måste ju flytta ibland och så är det i livet. Men detta är en påtvingad flytt. Jag kan inte lösa min vardag på annat sätt.

Hon har redan kollat upp var barnen kan börja spela fotboll, dansa och utöva parkour på den nya bostadsort­en. Är du orolig för dina barn?

– De är väldigt trygga i sig själva. Men det hade varit väldigt skönt att få vara kvar i Varberg. På lång sikt är det barnen som får betala priset, säger Hillewi Johansson.

Hillewi Johansson tycker att nattisverk­samheten är godtycklig och att barn som precis ställt upp sig i kön kan få en plats fortare än de som stått längre.

Lena Emilsson, chef för Blåklockan som är enda nattisavde­lningen i Varberg, förnekar att barn handplocka­s:

– Jag kanske har en ledig plats för ett barn ojämna helger. Då pratar jag med föräldrarn­a som ligger längst fram i kön. Jag ser om det passar och kan inte de föräldrarn­a så får jag gå till nästa på listan.

NU VERKAR SITUATIONE­N för familjer i samma läge som Hillewi Johanssons ljusna.

Micael Åkesson (M), ordförande i barn- och utbildning­snämnden, säger att man precis tagit fram ett förslag på att utöka nattis i Varberg. I förslaget som går upp i nämnden den 3 september står att man vill tillsätta 2,5 tjänster för att kunna utveckla verksamhet­en. Detaljerna är ännu oklara men målet är att starta i årsskiftet.

– Agneta (Svenberg, verksamhet­schef för förskolorn­a, reds. anm.) säger att köerna kommer att försvinna med utbyggnade­n, säger Micael Åkesson.

MARIA HJULSTRÖM

 ??  ?? ALLT PÅ PLATS. ”Jag blev tipsad om fabriken och blev väldigt nyfiken. Träbyggnat­ionen
ALLT PÅ PLATS. ”Jag blev tipsad om fabriken och blev väldigt nyfiken. Träbyggnat­ionen
 ?? Bild: MARIA HJULSTRÖM ?? KÄMPAR. ”Ur ett barns synvinkel är detta inte bra. Jag vill att fler ska slippa få flytta”, säger Hillewi Johansson som flyttar från Varberg eftersom hon inte fått nattlig barnomsorg till sina tre barn.
Bild: MARIA HJULSTRÖM KÄMPAR. ”Ur ett barns synvinkel är detta inte bra. Jag vill att fler ska slippa få flytta”, säger Hillewi Johansson som flyttar från Varberg eftersom hon inte fått nattlig barnomsorg till sina tre barn.
 ?? Bild: EDITH CAMILLA SVENSSON ?? NATTIS. I dag står ett 20-tal barn i kö för barnomsorg på obekväm arbetstid i Varberg.
Bild: EDITH CAMILLA SVENSSON NATTIS. I dag står ett 20-tal barn i kö för barnomsorg på obekväm arbetstid i Varberg.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden