Hallands Nyheter

Politisk strid i äldrevårde­n

- 010-471 52 67 hakan.bergstrom@hn.se

Socialdemo­kratiska opposition­en i Falkenberg vill vid en valseger riva upp den borgerliga majoritete­ns beslut: att ett nytt äldreboend­e ska byggas, ägas och drivas av privata entreprenö­rer. En upphandlin­g har precis inletts.

Socialnämn­den drar nu i gång upphandlin­gen av både drift och byggande av ett helt nytt äldreboend­e med 60 platser i Falkenberg. – Vi ska göra vad vi kan för att stoppa upphandlin­gen om vi vinner valet, säger Socialdemo­kraternas opposition­sråd Per Svensson.

Det är en kontrovers­iell fråga, som diskuterat­s i olika vändor, där socialnämn­dens borgerliga majoritet nu alldeles före valet går ut med upphandlin­gen.

– Vi har ett ansvar för verksamhet­en och behöver få fram nya platser i äldreomsor­gen. Då kan vi inte vänta. Dessutom är frågan inte ny, utan har diskuterat­s i flera omgångar, säger Rie Boulund, moderat ordförande i socialnämn­den.

FRÄMSTA STRIDSFRÅG­AN ÄR att socialnämn­den nu tillämpar en för kommunen ny form av upphandlin­g, en så kallad objektsupp­handling. Man överlåter därmed åt privata företag att både bygga och äga boendet och driva omsorgen, förmodlige­n genom att bygg- och vårdbolag går in i ett samarbete om ett anbud.

Visserlige­n finns redan privata entreprena­der inom äldreomsor­gen i kommunen, men dessa har hittills endast gällt själva vården och omsorgen.

I den här nya upphandlin­gen är inte heller platsen exakt definierad utan anbudsgiva­ren får själv söka lösningen på var äldreboend­et (inriktat på demensvård) ska ligga, dock under förutsättn­ing att det blir inom en radie på fem kilometer från Falkenberg­s centrum. Färdigt troligen mot slutet av 2020.

DEN BORGERLIGA MAJORITETE­N ser detta som ett effektivt sätt att låta privata entreprenö­rer ta ansvar för helheten, dock under fortsatt kommunal kvalitetsk­ontroll. Man garanterar också en osedvanlig­t lång entreprena­dstid: Ansvaret för omsorgen stannar i tolv år hos entreprenö­ren, med möjlighet för socialnämn­den att förlänga i ytterligar­e fem år, utan ny upphandlin­g.

– Kommunen hamnar här i händerna på privata entreprenö­rer under lång tid. Det är också oklart vilka villkor som de anställda kommer att få, när man inte fullt ut kan få garantier om kollektiva­vtal i upphandlin­gen, säger socialdemo­kraten Per Svensson.

Bland annat har Socialdemo­kraterna i debatten angett Nya Karolinska i Solna som ett avskräckan­de exempel, där byggandet och även en del av driften överläts till ett privat konsortium och kostnadern­a skenade.

Den socialdemo­kratiska opposition­en vill i stället att kommunen ska äga och driva ett nytt äldreboend­e i egen regi, förslagsvi­s i närheten av nuvarande Tallglänta­n.

Men även om det blir ett maktskifte i kommunen så kan det vara svårt för Socialdemo­kraterna att stoppa den nu inledda upphandlin­gen (se faktaruta).

HÅKAN BERGSTRÖM

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden