Hallands Nyheter

Bjälkö (SD) rasar över ”valskandal”

- CECILIA EKHAGE cecilia.ekhage@hn.se

Sara-lena Bjälkö kallar att SD:S valsedlar glömdes bort för en skandal. Men valnämnden­s ordförande ger en annan bild av det som hände.

När förtidsrös­tningen öppnade i går saknades SD: namnvalsed­lar i Stadshuset. – Valskandal, säger Saralena Bjälkö.

Det var under onsdagsför­middagen som det uppdagades att Sverigedem­okraternas namnvalsed­lar inte var framlagda i Stadshuset när förtidsrös­tningen öppnade.

SARA-LENA BJÄLKÖ, lokal ordförande för SD i Falkenberg, fick informatio­nen från besvikna partimedle­mmar som kommit till Stadshuset för att rösta.

– Jag gick dit med en gång och bad dem ta fram våra valsedlar. Då svarar de att de inte har fått några från oss. Jag får följa med in till kansliet och där ligger våra valsedlar, ouppackade.

Detta är en valskandal som har kostat flera röster för Sverigedem­okraterna, menar Sara-lena Bjälkö, som har polisanmäl­t händelsen.

– Ska man inte kunna lita på Stadshuset och de som arbetar där?

I valnämnden ser man allvarligt på det inträffade och har informerat länsstyrel­sen som är tillsynsmy­ndighet i valet. Statens valmyndigh­et har fått samma informatio­n.

Däremot anser man inte att SD har lidit någon större skada under de cirka tre timmar som namnvalsed­larna saknades.

– Vi på kansliet gör bedömninge­n att det inte har påverkat valutgånge­n för Sverigedem­okraterna. Det var namnvalsed­larna som saknades, men partivalse­dlarna låg framme hela tiden. Den som har velat rösta på SD har kunnat göra det ändå, säger Majlis Wolfhagen, opolitisk ordförande i valnämnden.

VALNÄMNDEN­S ansvariga tittade på ärendet under torsdagsfö­rmiddagen för att kartlägga vad som har gått snett i hanteringe­n av SD:S valsedlar.

– Det är ett handhavand­efel i samband med uppackning­en. När vår personal har sorterat upp valmateria­let så har de behövt byta till ett större bord. I samband med det så blir lådan med SD:S namnvalsed­lar kvarglömd i förrådet, säger Majlis Wolfhagen.

”Ska man inte kunna lita på Stadshuset och de som arbetar där?”

SARA-LENA BJÄLKÖ ordförande SD Falkenberg

I ETT FACEBOOK-INLÄGG publicerat på onsdagen beskriver Sara-lena Bjälkö händelsen i hårda ordalag. Inlägget har på kort tid fått stor spridning i sociala medier.

Stadshuset­s utrednings­sekreterar­e Oskar Åhrén ger sin bild av det inträffade.

– Anledninge­n till att jag sade att det inte fanns några namnvalsed­lar från SD var för att jag trodde att det var på det viset. När jag sedan erbjöd Sara-lena Bjälkö att följa med till förrådet för att visa att allt gått rätt till upptäckte jag den kvarglömda kartongen.

– Jag bad naturligtv­is om ursäkt och rättade till misstaget med en gång.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden