Hallands Nyheter

Hon trivs som fisken i vattnet – i luften

LIVETS GÅNG: Lina Brink är 16 år och pilot. Redan som 14-åring flög hon för första gången ensam. Nyligen flög hon sin första passagerar­e.

-

Lina Brink var bara 14 år när hon flög ensam första gången. Hon hade ansökt om det i god tid. – Först var det nervöst, men väl uppe i luften kändes allt bara helt rätt, säger hon.

”Jag brukar öva styrning genom att göra en vänstersvä­ng runt ena kyrktornet och högersväng runt nästa varannan gång.”

LINA BRINK

Lina är med all sannolikhe­t den yngsta piloten genom tiderna som funnits i Varbergs Flygklubb. I dag är hon 16 år och ska ta med pappa Henrik på en tur. Det är varmt och gräset på Getteröns flygfält och gult efter sommarens torka. Lina tittar ut på fältet som för henne blivit en viktig plats.

– Jag började övningsfly­ga med lärare på sommaren när jag var 14 år och jag läste teori på hösten. Första gången jag flög ensam var i september samma år. Det var väldigt nervöst, så läraren satt med en extra gång när jag gjorde en start och landning innan han klev ur och jag fick flyga själv.

Och Lina älskade det. Favoriten är att flyga över eller längs kusten och titta ner på det glittrande havet, eller flyga över kompisarna­s hus för att ha lite koll. Och helt otippat menar hon att fontänen vid Gekås gör sig väldigt bra från luften. Men det blir även en del inspektion­er av kyrktorn.

– När jag flyger prickar jag oftast i förväg in några kyrktorn på kartan som jag ska nå. Jag brukar öva styrning genom att göra en vänstersvä­ng runt ena kyrktornet och högersväng runt nästa varannan gång.

ÄVEN TEORI HAR förstås ingått i flygutbild­ningen.

– Jag har fått lära mig hur termik fungerar, skriva en färdplan, läsa kartor, säkerhet, meteorolog­i och mycket mer.

Lina är uppväxt i en flyg intressera­d familj, både pappa Henrik, farfar och morfar är intressera­d av flyg. Men hon är den första i släkten att ta flygcertif­ikat.

– När jag konfirmera­de mig hittade jag en kompis som visste lite om flygcertif­ikat och jag blev genast intressera­d. Jag har alltid varit äventyrlig och gillar fart. Jag älskar att besöka Liseberg och åka berg- och dalbanorna.

Lina frågade sina föräldrar och de sa ja till att hon skulle få ta certifikat för motorsegel­flygplan.

– Jag vet att Lina är noggrann med det hon gör, men min fru var nog lite nervös, berättar pappa Henrik.

Lina kunde börja direkt,

 ?? Bild: EDITH CAMILLA SVENSSON ?? FULL FART MED FLYGPLAN. Lina Brink är med största sannolikhe­t den yngsta piloten någonsin i Varbergs Flygklubb.
Bild: EDITH CAMILLA SVENSSON FULL FART MED FLYGPLAN. Lina Brink är med största sannolikhe­t den yngsta piloten någonsin i Varbergs Flygklubb.
 ?? Bild: EDITH CAMILLA SVENSSON ?? SÅ VAR DET DAGS. Lina gillar fart och äventyr men är enligt pappa Henrik också en mycket noggrann person.
Bild: EDITH CAMILLA SVENSSON SÅ VAR DET DAGS. Lina gillar fart och äventyr men är enligt pappa Henrik också en mycket noggrann person.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden