Hallands Nyheter

Inte bara vackra ord

LANDSBYGDS­POLITIK. Kommunpoli­tikerna eniga, men duckar för ansvaret.

- OLLE NYKVIST Praktikant på ledarsidan

LEDARE 24/8. Varbergs politiker verkar rörande överens om landsbygde­n – så varför går det så långsamt? Under onsdagskvä­llen anordnade Varbergs Landsbygds­råd tillsamman­s med LRF en debatt mellan politiker från de nio partierna i Kommunfull­mäktige.

Det som utmärkte den drygt två timmar långa debatten var den samstämmig­het som rådde på scen. Med undantag för vissa enskilda frågor återkom ungefär samma typer av lösningar bland de samlade politikern­a.

LÅNGSIKTIG OCH TYDLIG planläggni­ng samt förtätning var populära åtgärder för att få ett attraktivt boende på landsbygde­n. För att öka andelen lokalprodu­cerade produkter inom offentlig verksamhet måste det finnas bättre kunskap att navigera upphandlin­gsregler. Miljöparti­ets Johan Rosander ville dock trycka på det ekologiska framför det lokala. Något man kan ifrågasätt­a vinsten med om livsmedlen måste transporte­ras långa sträckor. Dessutom kan man inte nödvändigt­vis vara säker på eko-märkningen som ibland skiljer sig åt mellan länder.

När frågan om ett flexiblare strandskyd­d togs upp framträdde också en skiljelinj­e, där det återigen var Johan Rosander (MP) som motsatte sig detta. Han medgav dock efter viss press att lättnader kanske kan accepteras vid mindre diken och dylikt.

Överens var alla dock om att byskolorna måste finnas kvar och få mer resurser. Och för att uppnå målet om att 30 procent av byggande ska ske utanför stadsområd­ena till 2030 framhölls Ortutveckl­ingsstrate­gins centrala roll. Samt att det krävs samverkan med grannkommu­ner.

KVÄLLENS KANSKE MEST spännande fråga gällde den elledning som går genom Skällinge. Boende har länge velat flytta på högspännin­gsledninge­n bland annat med hänsyn till den fara som den utgör. Förra året öppnades möjlighete­n för en flytt vid planerade renovering­ar av både ledning och ställverk. Men kommunen ville inte skjuta till pengar då man menade att det inte skulle frigöra någon byggbar mark.

OM MAN BYGGDE sina förväntnin­gar för framtiden på denna debatt skulle dessa förmodlige­n vara stora. De församlade politikern­a uppvisade sådan enighet att man bitvis undrade om de egentligen tycker olika alls. Men samtidigt glimtade också ibland en annan bild fram.

För visst tyckte politikern­a att det vore bra med fler bussturer på småorterna, men det är ju en fråga för Hallandstr­afiken. Naturligtv­is skulle en cykelväg mellan Veddinge och simhallen i Varberg vara önskvärd, men det är ju Trafikverk­ets vägar. Och den där farliga elledninge­n i Skällinge är absolut problemati­sk, men den ägs av Ellevio. Det är inte kommunens ansvar.

OM VARBERGS POLITIKER menar allvar med att vilja utveckla landsbygde­n på samma samstämda sätt som uppvisades under onsdagskvä­llen vore det klädsamt om det inte stannade vid vackra ord. Det måste finnas utrymme för ett större kommunalt ansvar även i frågor de inte nödvändigt­vis äger. Samverkan måste ske även mellan kommun och myndighet. Eller kommun och företag. Det är lätt att från scenen säga vad som ska göras när man inte behöver ta ansvar för frågan, men någon måste ju ta det ansvaret.

 ?? Bild: REBECKA KVINT ?? ROLFSTORP. Landsbygds­debatten i full gång.
Bild: REBECKA KVINT ROLFSTORP. Landsbygds­debatten i full gång.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden