Hallands Nyheter

En lavin av avslöjande göder förakt

- MARIA HALDESTEN

LEDARE 24/8. En efter en faller de som käglor – politikern­a som blandat samman mitt och ditt, eller har andra lik i garderoben. På onsdagen avgick KD:S Pernilla Gunther. Att ett parti som balanserar på spärrgräns­en inte har råd att förknippas med fiffelmiss­tankar säger sig självt.

FÖR CENTERPART­IET I Göteborg är de kompromett­erande avslöjande­na om riksdagska­ndidaten Mikail Yüksels lika ill tajmade. Hans kopplingar till högerextre­ma Grå vargarna – samma typ av associatio­n som fällde Mp-ministern Mehmet Kaplan – är inte bara besvärliga i sig. De väcker också frågor, precis som vid tidigare händelser, kring partiernas förmåga att göra bakgrundko­ntroller. Att man misslyckas, trots varningssi­gnaler, är extra besvärligt.

– Vi har vid upprepade tillfällen ställt vederböran­de mot väggen – men han har nekat. Och vi kan inte fälla någon enbart på rykten. Det är först nu vi har fått svart på vitt om mötet med Grå Vargarna – och ett erkännande. Då agerade vi omedelbart och uteslöt Mikail Yüksel, säger Mari-louise Wernersson (C), ledamot av partistyre­lsen.

SOM RIKSDAGSKA­NDIDAT KAN Marilouise Wernersson, beroende på valets utgång, eventuellt ändå bli riksdagsko­llega med Yüksel. Han vägrar träda tillbaka – till skillnad från majoritete­n av övriga partiföret­rädare som i dagarna har avslöjats. Yüksel tänker köra vidare mot riksdagen som ett ”wild card”. Detta genom att åka snålskjuts på det parti han nu uteslutits ur – och därför hamnat i öppen, bitter konflikt med.

HUR VÄLJARNA BEDÖMER kvaliteten på en sådan kandidat återstår att se, liksom hur respektive parti drabbas av alla avslöjande­n.

För den stora majoritete­n hederligt arbetande och engagerade politiker är allt detta frustreran­de. När de vill se nyheter om samhällsvi­ktiga politiska förslag, möts de i stället av skandalrub­riker.

Mest besvikna av alla dock förmodlige­n väljarna. Och det påverkar inte bara en kandidat, eller ett parti. När det avslöjas att politiker far med osanning eller stoppar fingrarna i syltburken späs det allmänna politikerf­öraktet på. Vinnare blir delvis populistpa­rtier som göds av missnöje. Det är oändligt sorgligt. Särskilt som populistpa­rtiernas kandidater leder ligan vad gäller belastande avslöjande­n.

ATT SKJUTA PÅ budbäraren, medierna, är dock knappast konstrukti­vt. Problemet är de felande företrädar­na. Om partierna håller ordning och reda internt, slipper det demokratis­ka slutspelet störas av skandaler!

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden