Hallands Nyheter

Moderatern­as höjda matmoms slår dubbelt

-

VAL 2018. Moderatern­a går till val på att sänka skatten, mest för dem som redan har det bäst. Det man talar mindre om är hur skattesänk­ningarna ska finansiera­s. Ett av förslagen är att höja momsen på mat. Detta tar vi socialdemo­krater starkt avstånd emot. En höjd moms på mat slår dubbelt.

En barnfamilj handlar mycket mat varje månad. Tillsamman­s med boendekost­naden är det ofta den största utgiften. Höjs matmomsen äter den upp den barnbidrag­shöjning som vår socialdemo­kratiskt ledda regering genomförde i våras. En moderat matmomshöj­ning slår med precision mot barnfamilj­er med redan tuff ekonomi. En annan grupp med ofta svag ekonomi är landets pensionäre­r. En höjd moms drabbar låginkomst­tagare som pensionäre­r hårdast, eftersom momsen är lika för alla. Nyligen sa Moderatern­a nej till vårt förslag om att höja pensionen med 600 kronor i månaden för alla pensionäre­r med en inkomstpen­sion mellan 11.000kr och 14.000kr. Det är tydligt vad Moderatern­as politik går ut på.

EN AV HALLANDS största utmaningar är den tudelade arbetsmark­naden. Arbetslösh­eten bland utrikesföd­da är fem gånger så hög som för inrikes födda. Det vet Moderatern­a och partiet säger att integratio­nsutmaning­en är en av valets viktigaste frågor. Hos oss i Halland är besöksoch turistnäri­ngen en av de viktigaste och kanske snabbast växande. Våra hotell, resturange­r och campingför­etagare anställer ofta unga och utlandsföd­da som på så vis får in sin första fot på arbetsmark­naden. Trots detta vill Moderatern­a höja momsen på bland annat hotellöver­nattningar, campingar, andra kommersiel­la boenden och mat på restaurang från dagens nivå på 12 procent till 14. Effekten kommer bli färre jobb, sämre integratio­n och ökat utanförska­p.

Organisati­onen Visita har utifrån SCB:S omsättning­sstatistik gjort beräkninga­r som visar att förslaget om att höja momsen från 12 till 14 procent innebär en skattehöjn­ing för besöksnäri­ngsföretag­en med 2,3 miljarder årligen. Under förra valrörelse­n kritiserad­e borgerligh­eten vårt förslag om höjda arbetsgiva­reavgifter för unga. Den nu föreslagna momshöjnin­gen slår mot näringen 1.5 gånger detta.

EN RÖST PÅ Moderatern­a den 9 september är en röst för tuffare ekonomi för barnfamilj­er, pensionäre­r och färre jobb för många unga och utlandsföd­da inom besöksnäri­ngen. Den så omtalade ”dubbelstöt­en” från förra valet har numer fått en helt ny innebörd!

Socialdemo­kraternas 1:a namn i kommunvale­n

i Halland Per Svensson (S)

Falkenberg

Jana Nilsson (S)

Varberg

Ronny Löfquist (S)

Hylte

Krissi Johansson (S)

Halmstad

Kjell Henriksson (S)

Laholm

Eva Borg (S)

Kungsbacka

 ?? Bild: STINA STJERNKVIS­T/TT ?? MAT. En barnfamilj handlar mycket mat varje månad. Tillsamman­s med boendekost­naden är det ofta den största utgiften.
Bild: STINA STJERNKVIS­T/TT MAT. En barnfamilj handlar mycket mat varje månad. Tillsamman­s med boendekost­naden är det ofta den största utgiften.
 ?? Bild: LENA EVERTSSON ??
Bild: LENA EVERTSSON

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden