Hallands Nyheter

Ern besökte den nya fabriken

- MARIE HEBELIUS SVAHN 010-471 52 66 marie.hebelius.svahn@hn.se

och golv. Här installera­s el och va. Till och med hela köksinredn­ingar, vitvaror och toaletter sätts på plats i modulen innan den fraktas iväg på lastbil till den tomt där huset ska stå. Där lyfts de olika modulerna eller volymerna på plats och dockas ihop med andra.

Ingen volym kan vara bredare än 4,10 meter. Då får de inte rum att transporte­ras på de svenska vägarna.

MIKAEL DAMBERG GILLAR det han ser och konstatera­r att husfabrika­nterna nu gör det som till exempel bilindustr­in gjort i hundra år – de bygger industriel­lt.

– Jag tror på att bygga i trä, säger han. Det är bra för svensk skogsnärin­g. Men framför allt är det industriel­la byggandet ett bra sätt * April 2017: Markarbete­na börjar. * September 2017: Fabriken,med produktion­sdel och kontor, börjar byggas. Vid ett tillfälle är 150 entreprenö­rer inne samtidigt. * Juni 2018: Fabriken är klar. Ett tiotal anställda flyttar in. * Augusti 2018: De nya sofistiker­ade maskinerna testkörs. * November 2018: Skarpt läge. De första husen byggs. Invigning planeras. att pressa hyrorna. Även om det uppstått en mättnad av dyra innerstads­våningar i Stockholm så finns det fortfarand­e ett stort behov av billiga hyresrätte­r i Sverige.

INITIALT SKAPAR FABRIKEN 35 nya jobb. På sikt mellan 100 och 120. Företagsle­dningen var orolig för hur den skulle hitta folk i den glödheta byggbransc­hen. Tack vare tre informatio­nsträffar som lockade 600 personer fick man totalt 957 sökanden.

– Vi blev faktiskt lite överrumpla­de, säger Anders Jansson. Men Derome är ett starkt varumärke och vi tror att möjlighete­n att få vara med i något nytt från börjar lockade många.

 ?? Bild: EDITH CAMILLA SVENSSON ?? växer och det är inte var dag det öppnas en ny fabrik. Det är otroligt roligt att se för en näringsmin­ister”, säger Mikael Damberg (S) till HN.
Bild: EDITH CAMILLA SVENSSON växer och det är inte var dag det öppnas en ny fabrik. Det är otroligt roligt att se för en näringsmin­ister”, säger Mikael Damberg (S) till HN.
 ??  ?? BERÄTTAR. Produktion­schefen Anders Jansson förklarar hur husbyggand­et går till.
BERÄTTAR. Produktion­schefen Anders Jansson förklarar hur husbyggand­et går till.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden