Hallands Nyheter

Mickos ”stora dag” blev en dundersucc­é

- ELSA HENRIKSDOT­TER elsa.henriksdot­ter@hn.se

Möte med idolerna och två heldagar på Gröna lund. Micko Lindberg fick sin stora dag tidigare än väntat.

När HN träffade Micko i början av sommaren var han förväntans­full. Då hade han precis skickat in sina önskningar till Min stora dag dit hans läkare Solveig hade nominerat honom. Nu sitter han nöjt hemma i soffan, med ett grönt band runt halsen och ett papper i handen.

– Jag fick både Samirs och Viktors autograf, säger han och visar upp ett efterlängt­at A4-papper.

– De skrev väldigt snabbt, de har nog gjort det där många gånger, säger Micko medan han granskar autografer­na. Den ena har en smiley, det är Viktor Frisk som har gjort den.

ARTISTERNA HADE ETT späckat schema efter konserten och mötet varade bara i några minuter. Men det var tillräckli­gt länge för flera kramar och bilder.

Hemma hos pappa har Micko en Samir och Viktor-tröja med autografer på. Och på tågresan hem bar han den stolt så att alla skulle se.

Mötet med idolerna var stort, men att få gå på nöjesfälte­t Gröna lund var nästan större. Tillsamman­s med kusinen Tilde åkte han nästan alla attraktion­er.

– Morsan vågar inte åka allt, hon är nog höjdrädd, säger Micko.

Det är något han gjort mycket under sina dagar i Stockholm tillsamman­s med familjen.

– Oh my god, jag och pappa flabbade så mycket i Konstiga huset, berättar Micko.

NU NÄR DEN stora dagen är över väntar vardagen. Micko ska tillbaka till skolan och träffa alla sina kompisar igen. Sedan är det dags att byta batterier på pacemakern.

– Vi väntar på kallelsen till Sahlgrensk­a. De har sagt att operatione­n ska bli av i september så man börjar undra var den där kallelsen är någonstans. Men det har varit semesterti­der, den kommer nog snart, säger mamma Janni.

MICKO HAR INGET minne av alla de hjärtopera­tioner han gjorde under sina första två år i livet. Därför vet han inte vad han ska tycka om den stundande operatione­n.

– Det känns lagom att jag ska opereras, säger Micko.

Att ha batterier i kroppen som ska bytas ut tycker han är ganska häftigt.

– Det är ju som att jag är en robot, det är faktiskt coolt.

På Sahlgrensk­a kommer de att * Min stora dag är en rikstäckan­de organisati­on med cirka 300 aktiva volontärer. De samarbetar med samtliga sjukhus i Sverige för att barn i åldrarna 4 år till 18 år ska få möjlighet att ha något att längta till och uppleva. * Micko som har flera medfödda hjärtfel blev nominerad till ”Min stora dag” av sin hjärtspeci­alisten Solveig som varit hans läkare under många år. En enskild stor dag, en sådan dag som Micko fick uppleva, kan man bara få om personal på sjukhuset anmäler barnet. Färdiga stora dagar med gemensamma aktivitete­r för flera barn kan vårdnadsha­varen ansöka till.

byta batterier på pacemakern och ställa in den så att hjärtat pumpar lite långsammar­e.

DET GER MICKO tid att växa till sig innan han behöver göra den stora operatione­n, insättning av en ny mekanisk hjärtklaff.

Men för Micko är september långt fram. Han är nio år och lever i nuet.

När är jag frågar honom hur det känns att ha fått sin högsta önskan uppfylld svarar han.

– Det känns fint.

 ?? Bild: PRIVAT ?? ÖNSKAN. Mötet med idolerna Samir Badran och Viktor Frisk är något Micko aldrig kommer att glömma.
Bild: PRIVAT ÖNSKAN. Mötet med idolerna Samir Badran och Viktor Frisk är något Micko aldrig kommer att glömma.
 ?? Bild: PRIVAT ?? INTE RÄDD. Kusinen Tilde och Micko åkte Lilla uppskjutet på Gröna Lund. Micko testade nästan alla attraktion­er.
Bild: PRIVAT INTE RÄDD. Kusinen Tilde och Micko åkte Lilla uppskjutet på Gröna Lund. Micko testade nästan alla attraktion­er.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden