Hallands Nyheter

Ännu syns ingen höst i spåkulan

- TOVE GONTRAN tove.gontran@hn.se

Varierande väder är att vänta och den extrema sommarvärm­en är ett minne blott – men hösten verkar fortfarand­e avlägsen.

Växlande molnighet, spridda skurar och temperatur­er strax under 20 grader. Den typiskt svenska sommaren är här.

I veckan blev det åter läge att flytta ut middagen till balkong eller uteplats när molnen skingrades och solen tittade fram.

UNDER FREDAGEN VERKAR dock en kallfront dröja sig kvar över norra Götaland och södra Svealand, men Halland verkar klara sig och söderut bjuder vädergudar­na återigen på värme.

– I södra Halland skulle det kunna bli uppåt 25 grader och sol, men i norra är det större risk för moln, säger Ingrid Eronn, meteorolog på Foreca.

I HELGEN VÄNTAS dock en kallfront trycka bort det varma. 16–18 grader och spridda skurar spås i hela Halland.

– Regnet är lite uppsplittr­at, mest sammanhåll­ande blir det under fredagen. Det är svårt att säga exakt hur mycket som kommer, säger Eronn. Är det hösten som kommer nu?

– Nej, det är fortfarand­e sommar. Vi har inte ens haft hösttemper­aturer än. Meteorolog­isk höst innebär att dygnstempe­raturen ska ligga under tio grader fem dygn i sträck.

Ja, väderpersp­ektiven har helt klart förskjutit­s efter denna sommar. Vintern kom sent och när den väl kom var det med besked. Det blev knappt någon vår, utan sommar direkt, som slog värmerekor­d på värmerekor­d.

– Det har varit ett spännande år. Men nu ser jag ingen värmebölja på ingång de närmaste tio dagarna, säger Ingrid Eronn.

”Regnet är lite uppsplittr­at, mest sammanhåll­ande blir det under fredagen.”

INGRID ERONN meteorolog

 ?? Bild: HÅKON MOSVOLD LARSEN/TT/ARKIV ?? OSTADIGARE. Hoppas på sol men planera för regn är nog ett klokt råd i helgen.
Bild: HÅKON MOSVOLD LARSEN/TT/ARKIV OSTADIGARE. Hoppas på sol men planera för regn är nog ett klokt råd i helgen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden