Hallands Nyheter

Så uppfattas Falkenberg av besökare

- FREDRIK LARSSON 010-471 53 67 fredrik.larsson@hn.se

Falkenberg­s inre stadskärna är pittoresk och välkomnand­e. Men vid Stortorget och på Brogatan finns det mer att göra. Det anser två externa utvärderar­e som har vandrat runt i staden.

Som en del i Purple Flag projektet, som handlar om att göra centrum mer attraktivt på kvällar och nätter, så har Hans Welff, markförval­tare på Nyköpings kommun, och Eva Richter, centrumutv­ecklare i Kristianst­ads kommun, vandrat i Falkenberg­s innerstad under en kväll och en natt.

Under torsdagen sammanfatt­ade de sin utvärderin­g av vandringar­na för personer som arbetar för att förbättra Falkenberg­s innerstad.

– Den inre delen av centrum, runt Rådhuset och ner mot ån, är fantastisk fin. Ytterområd­et med Stortorget och vid Brogatan, där finns det mer att göra, säger Hans Welff.

DET HAR REDAN sagts mycket om Stortorget som är en het potatis för många falkenberg­are. Det finns tusen åsikter om både parkeringe­n och konstverke­t i betong. markförval­tare på Nyköpings kommun.

En del, främst köpmännen, vill ha fler parkerings­platser. Ibland hör man röster om att torget borde vara mer inbjudande med mer grönska.

– Det finns mycket att göra kring Stortorget i alla fall, konstatera­r Eva Richter.

I HENNES HEMSTAD Kristianst­ad används Stortorget som ett evenemangs­torg där det anordnas gratiskons­erter.

– Men då stänger vi inte av hela torget, utan parkeringe­n är kvar fram till klockan 17, sedan kör vi bara torg.

Nu finns det planer och pengar avsatta i Kristianst­ad för ett mer flexibelt torg.

– Det kanske är mer på sommaren som man vill ha ett levande torg utan parkerings­platser. Sedan på vintern spelar det inte så stor roll och då kan det lika gärna fyllas upp med bilar.

Om ett flexibelt torg är en väg att gå även för Falkenberg återstår att se. Det anordnas ju redan stora konserter på Stortorget på sommaren.

Hans Welff berättar att i Nyköping är det mat- och julmarknad­er på det stora torget. I sommar var det en beachvolle­ybollturne­ring som var uppskattad.

Hans Welff tycker att Falkenberg har en väldigt ambitiös handlingsp­lan för att göra innerstade­n mer inbjudande under kvällar och nätter.

– Många av de saker som vi har noterat finns redan i handlingsp­lanen. Det handlar mycket om belysning för att känna trygghet. Tillgängli­ghet med cykel är också viktigt.

– Det är vackra kullersten­sgator, men det är lite trångt, bland annat för cyklister, funktionsn­edsatta och barnfamilj­er med barnvagn som ska samsas med bilar.

”Den inre delen av centrum, runt Rådhuset och ner mot ån, är fantastisk fin. Ytterområd­et med Stortorget och vid Brogatan, där finns det mer att göra.”

 ?? Bild: FREDRIK LARSSON ?? PÅ VANDRING. Hans Welff, markförval­tare på Nyköpings kommun, och Eva Richter, centrumutv­ecklare i Kristianst­ads kommun, har vandrat i Falkenberg­s innerstad för att ta reda på hur staden uppfattas av besökare.
Bild: FREDRIK LARSSON PÅ VANDRING. Hans Welff, markförval­tare på Nyköpings kommun, och Eva Richter, centrumutv­ecklare i Kristianst­ads kommun, har vandrat i Falkenberg­s innerstad för att ta reda på hur staden uppfattas av besökare.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden