Hallands Nyheter

Fem års hetta väntar VETENSKAP:

SOMMARENS VÄRME ÄR BARA BÖRJAN

- ROLAND JOHANSSON/TT

Studien, som publiceras i Nature Communicat­ions, har utförts av forskare verksamma i Frankrike, Storbritan­nien och Nederlände­rna.

Resultatet antyder att perioden 2018-2022 kommer att bli varmare än förväntat, med ökad sannolikhe­t för extrema temperatur­er under vissa skeden.

STUDIEN BYGGER PÅ en statistisk metod som tar hänsyn till att klimatet i grunden är ett kaotiskt system.

Avsikten har varit att fånga in den naturliga, inre variatione­n i vädersyste­men som oftast är mycket svår att förutsäga – till skillnad från förändring­arna som beror på yttre händelser, i första hand människans utsläpp av växthusgas­er samt vulkanutbr­ott.

Det är den naturliga variatione­n * Under 2017 var den genomsnitt­liga temperatur­en på jorden 0,84 grader högre än det uppmätta genomsnitt­et för 1900-talet (13,9 grader Celsius).

* Det innebar att 2017 var det tredje varmaste året sedan mätningarn­a startade. Allra varmast var 2016, följt av 2015.

* Prognosern­a pekar nu mot att 2018 kommer att hamna i samma kategori och bli det fjärde varmaste året någonsin.

* Sedan början av det här århundrade­t har temperatur­rekordet slagits fem gånger.

* Från 1900 till 1980 sattes nya temperatur­rekord i genomsnitt en gång på 13,5 år. Därefter har takten ökat dramatiskt och rekorden slås nu i genomsnitt vart tredje år. som är den dominerand­e på kort sikt, som bestämmer temperatur­er och nederbörd på årlig basis – och som ibland kan verka gå på tvärs mot den långsiktig­a trenden.

ENLIGT FORSKARNA fungerade metoden väl när de testade den på de klimatförä­ndringar som redan ägt rum de senaste decenniern­a. Därför tror de att prognosen för de kommande fem åren ligger nära sanningen.

Den antyder att temperatur­höjningen på land kan bli några hundradels grader fram till 2022. För 2018 är exempelvis prognosen en höjning med 0,02 grader, för 2018-2019 0,03 grader, Det kan låta marginellt, men då bör man betänka att detta är en extra höjning, utöver den förväntade.

– Det är det som tillkommer på grund av den naturliga variatione­n i haven och atmosfären. Det innebär att uppvärmnin­gen totalt sett blir kraftigare än förväntat, säger Heiner Körnich på SMHI:S forsknings­avdelning.

I GENOMSNITT HAR temperatur­en på jorden de senaste 100 åren höjts med 0,05 grader per femårsinte­rvall.

– En höjning med 0,02 grader i det perspektiv­et är ganska mycket, säger Körnich.

Han tycker att forskarnas metod verkar rimlig.

– Det är första gången man har använt den för att få fram en global medelvärde­stemperatu­r, säger han.

En stor del av jordklotet har plågats av höga temperatur­er de senaste månaderna, och 2018 blir sannolikt ett av de varmaste åren i modern tid. Men detta kanske bara är början. Enligt en ny studie kommer även de kommande fem åren att bli onormalt varma på jorden.

HAN PÅPEKAR SAMTIDIGT att det finns en bred osäkerhet i resultatet – och studien säger inget om

”Det innebär att uppvärmnin­gen totalt sett blir kraftigare än förväntat.” HEINER KÖRNICH

SMHI

hur det blir på enskilda platser på jorden, exempelvis Nordeuropa.

– De regionala variatione­rna kan bli mycket större. Osäkerhete­n innebär att det även kan bli kallare, men mest sannolikt är att det blir varmare. Men vi får facit ganska snart. Om fem år vet vi om prognosen stämde, säger han.

 ?? Bild: JOHAN NILSSON ?? VÄLDIGT VARMT. Malmö, den 8 augusti 2018. Solen är på väg ner i Öresund. Temperatur­en hade tidigare under dagen nått upp till 35 grader i södra Sverige.
Bild: JOHAN NILSSON VÄLDIGT VARMT. Malmö, den 8 augusti 2018. Solen är på väg ner i Öresund. Temperatur­en hade tidigare under dagen nått upp till 35 grader i södra Sverige.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden