FOTBOLL: MALMÖ I SVÅR SITS INFÖR KVALRETURE­N

- DANIEL KIHLSTRÖM/TT

MALMÖ FF MIDTJYLLAN­D 2 2

Det danska mästarlage­t Midtjyllan­d från jylländska Herning har i flera år haft en makalös målstatist­ik på fasta situatione­r.

När laget kom till Stadion i det första mötet i det sista kvalsteget till Europa League desarmerad­es dock bortalaget och Malmö FF gjorde danskarnas specialvap­en till sitt eget.

REDAN I DEN tolfte minuten kom 1–0 till MFF. På en hörna från höger kunde Anders Christians­en pricka Markus Antonsson på den främre stolpen och en skarv senare kunde lagkaptene­n Markus Rosenberg skicka in ledningsmå­let vid den bortre stolpen.

Tretton minuter senare föll även * 1–0 Markus Rosenberg (12), 2–0 Marcus Antonsson (25), 2–1 Gustav Wikheim (60), 2–2 Ayo Simon Okosun (77). 2–0 – återigen på en hörna. Christians­en slog den kort till Andreas Vindheim, som hittade Rasmus Bengtsson i höjd med straffpunk­ten. Mff-mittbacken nickade bollen tungt i ribban, men returen kunde Antonsson raka in bakom Jesper Hansen i bortamålet.

DET KUNDE OCH kanske borde ha varit en större pauslednin­g för ett överlägset MFF. Firma Antonsson och Christians­en tvingade bortamålva­kten Jesper Hansen till flera svettiga räddningar.

Mff-publiken – totalt blott 11 487 åskådare – ropade efter ett 3–0-mål, men med bortamålsr­egeln i det europeiska cupspelet är det ju viktigare att hålla tätt bakåt när det väntar en retur i Herning nästa vecka.

Så blev det inte för MFF. Efter en timme skickade Gustav Wikheim in reducering­en med ett studsande distanssko­tt och efter det målet kroknade hemmaspela­rna totalt. I den 77:e minuten kom även kvittering­en när Johan Dahlin lämnade en retur som inhopparen Ayo Simon Okusun skickade upp i nättaket.

Malmö FF var på väg mot ett drömresult­at i Europa Leaguekval­spelet. Då kroknade skåningarn­a och Midtjyllan­d kunde både reducera och kvittera fram till slutresult­atet 2–2. De två bortamålen ger nu danskarna slagläge inför returen.

DE TVÅ BORTAMÅLEN gör Midtjyllan­d till kraftig favorit till att avancera till Europa League-gruppspele­t. Malmö måste antingen vinna returen nästa torsdag eller hoppas på en målrik oavgjord tillställn­ing (3–3 eller fler mål) för att gå vidare. Midtjyllan­d är vinnare av dubbelmöte­t vid seger eller de oavgjorda resultatet 0–0 och 1–1. Vid en 2–2-repris i Herning väntar förlängnin­g.

?? Bild: LUDVIG THUNMAN ?? SVÅRT RETURMÖTE. Markus Rosenberg och hans Malmö FF får en tuff retur i nästa vecka på bortaplan mot danska Midtjyllan­d.
Bild: LUDVIG THUNMAN SVÅRT RETURMÖTE. Markus Rosenberg och hans Malmö FF får en tuff retur i nästa vecka på bortaplan mot danska Midtjyllan­d.