Hallands Nyheter

SVERIGE:

HALLÄNDSK DUO GER RÖST ÅT MÄNNISKOR I GLESBYGDEN

- 010-471 51 33 per.kagstrom@hn.se

Bybor kan vara mer toleranta än stockholma­re. Det menar Johan Wirfält som på fredag, tillsamman­s med ex-falkenberg­aren Kristian Bengtsson, ger ut en bok och inviger en utställnin­g i Stockholm.

”Fagerhult – bilder av Sverige” heter såväl boken som utställnin­gen på Kulturhuse­t med berättelse­r från ett antal mindre svenska orter, alla med namnet Fagerhult.

– Vi vill uppmärksam­ma klyftan mellan stad och land, som borde bli en viktig fråga i valet, säger Johan Wirfält när jag ringer upp honom.

DET ÄR HAN som står för texterna medan Kristian Bengtsson har fotografer­at i alla Fagerhult. Bägge är i 40-årsåldern, har rötterna i Halmstad respektive Falkenberg men bor sedan länge i Stockholm. Hur fick ni idén till projektet och varför valde ni just Fagerhult?

– Det var en tillfällig­het. För två år sedan skulle jag hyra en stuga under några dagar och hamnade i en ort som hette Fagerhult. Jag tyckte det var kul eftersom det på 90-talet fanns ett tv-program, ”Grabbarna på Fagerhult” med GW och Guillou. När vi pratade om det med stuguthyra­ren berättade hans fru att det fanns upp emot hundra platser i Sverige med namnet Fagerhult.

Johan är chef för Forum/debatt och film på Kulturhuse­t i Stockholm, och det var på arbetsplat­sen han planterade Fagerhults­idén – hos dåvarande vd:n Benny Fredriksso­n (som avled i våras).

FÖRRA SOMMAREN BÖRJADE Johan och Kristian åka till olika Fagerhult, för att träffa människor och höra deras berättelse­r.

– Vi besökte att 20-tal platser, från Skåne upp till Västerbott­en, allt från små byar till mindre samhällen som Skånes Fagerhult, säger Johan som är noga med att inte generalise­ra när han pratar om människorn­a han mötte.

– Du hittar alla typer i Fagerhult, precis som i Stockholm * Utställnin­gen ”Fagerhult – bilder av Sverige” öppnar på fredag och pågår till och med 23 september på Kulturhuse­t i Stockholm.

* Det finns 89 platser i Sverige som heter Fagerhult. Tre av dem är större samhällen: Skånes Fagerhult, Smålands Fagerhult och Västergötl­ands Fagerhult.

* Johan Wirfält är född 1976 och uppväxt i Halmstad. Han är i dag chef för Forum/debatt och film på Kulturhuse­t och har tidigare jobbat med bland annat magasinet Rodeo och SVT Debatt.

* Kristian Bengtsson är född 1977 och uppväxt i Falkenberg. Han är fotograf och var bland annat med och startade magasinet Loyal. Det finns en föreställn­ing om att glesbygdsb­or är inskränkta och intolerant­a.

– Ja, men den verkliga bilden är mer komplex. Visst kan de tycka illa om grannarnas åsikter och sätt att leva, men på en liten ort träffas alla och måste kunna leva tillsamman­s – och därmed acceptera varandra.

– Det är skillnad mot Stockholm där människor kan bo segregerat och bara umgås med likasinnad­e.

Det är väl samma sak i med Mickedala i Halmstad, där du är uppväxt, och Väster i samma stad där jag bor? Innevånarn­a utgör en tämligen homogen grupp.

– Ja, och om du bor där konfronter­as du sällan med människor från andra kulturer – och då är det lätt att lovprisa toleransen.

Du låter väldigt positiv till små orter?

– Ja, men jag och Kristian har även mött människor som känt sig utanför och flyttat till storstäder.

Du bor själv i Stockholm och jobbar mitt i vilddjuret­s hjärta, på Kulturhuse­t vid Segels torg. Skulle du kunna flytta till en mindre ort?

– Jag tycker nog för mycket om mitt jobb. Däremot har jag ibland funderat på att bosätta mig på landet norr om Stockholm, på pendelavst­ånd till Kulturhuse­t. Det är som många säger i Fagerhult: Ett annat lugn, närhet till naturen och billigare boende.

Det låter skönt, men invånarna där lever ofta i medieskugg­a. De stora tidningarn­a och tv-kanalerna, liksom den politiska debatten är extremt storstadsf­ixerad.

– Ja, alla är medvetna om det problemet, men det är en annan sak att göra något åt det. Jag tror att den politiker som fångar upp människorn­a i glesbygden och får dem att känna sig sedda, kan få många röster.

PER KÅGSTRÖM

 ??  ??
 ??  ?? BYTTE PARTI. Stefan Svensson röstade på Socialdemo­kraterna i förra valet, men är
BYTTE PARTI. Stefan Svensson röstade på Socialdemo­kraterna i förra valet, men är

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden