Hallands Nyheter

Callas röst står i centrum

- MATS JOHNSON

DOKUMENTÄR

MARIA BY CALLAS Regi: Tom Volf, Frankrike, 2017 (113 min)

Under sin comebacktu­rné sjunger Maria Callas (192377) O Mio babbino caro. Arian ingår inte i sångerskan­s ordinarie repertoar, hon föredrar Vincenzo Bellini framför Puccini, men som hon säger: Ibland måste man ge publiken vad publiken vill ha.

Maria by Callas, regisserad av Tom Volf, ger oss ett lite sorgset porträtt av megakändis­en och operadivan. Volf är helt ointresser­ad av vad andra än Callas har att säga om Callas. Det är hennes röst som står i centrum. Som sopran på världens mest prestigefy­llda operascene­r, förstås, men också som brevskriva­re.

DOKUMENTÄR­EN RAMAS IN av en tv-intervju som David Frost gjorde 1970. Callas, som föddes i New York, berättar om en barndom som inte var det minsta lycklig när mamman bestämt sig för att dottern skulle bli en framgångsr­ik sångerska. I vuxen ålder hade hon att välja mellan att bilda familj eller fortsätta att satsa på karriären. Callas valde det sistnämnda vilket hon senare i livet ångrade djupt.

Callas var berömd långt utanför operakrets­ar. Hon hade ständigt ett pressuppbå­d i hälarna. I Rom 1957 blev hon utbuad när hon ställde in en föreställn­ing av Norma.

Men hur man än vrider och vänder på saken var Maria Callas en av 1900-talets främsta operasånge­rskor. Hon sjunger så bra att man ryser när hon träffar de allra högsta tonerna klockrent.

TOM VOLF HAR lagt ner otroligt mycket möda på att leta fram filmsnutta­r från förr. Störst plats får genomgåend­e musiken ta (inga kapade arior) och det är ju vettigt i det här filmsamman­hanget.

Det mest oväntade som Callas gjorde under hela karriären var när hon tackade ja till att spela Medea i Pier Paolo Pasolinis film (1969) med samma namn. Pasolini var kontrovers­iell och som regel luspank, i betydelsen Callas kan inte ha fått många lire i arvode.

Medea finns förstås med i Maria by Callas. Regissör Volf har inte missat något av intresse.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden