Hallands Nyheter

Blodig, rolig och oväntat tänkvärd

- KARIN SVENSSON/TT

ACTIONKOME­DI

THE SPY WHO DUMPED ME Susanna Fogel Mila Kunis, Kate Mckinnon, Gillian Anderson med flera USA, 2018 (117 minuter)

Regi: Med:

Berlin, Paris, Prag – de europeiska huvudstäde­rna passerar revy i spionkomed­in The spy who dumped me, om en kvinna som upptäcker att hennes expojkvän är spion. Den är blodig, rolig och oväntat tänkvärd.

INGEN FILMGENRE ÄR så tacksam att driva med som den glammiga agentrulle­n. Denna eskapistis­ka gräddtårta, med sina vackra och välklädda huvudperso­ner som skjuter skarpt och hånglar sig genom de mest romantiska europeiska huvudstäde­rna – humormålet är så vidöppet att filmspione­r som James Bond och Ethan Hunt numera bjuder på självironi­ska blinkninga­r till publiken.

Men parodierna är som sagt många, från Top secret till Kingsman, via alldeles för många upplagor av Johnny English och Austin Powers. Det är en genre, som liksom den seriösa spionfilme­n, har dominerats av män. Nya The spy who dumped me ger en ny twist åt traditione­n genom att placera två kvinnor i berättelse­ns centrum, och en kvinna bakom kameran.

Susanna Fogels debutfilm handlar om Audrey (Mila Kunis), som har blivit dumpad via sms av sin stilige pojkvän Drew (Justin Theroux). När hon bestämmer sig för att bränna hans kvarglömda grejer upptäcker hon att Drew är internatio­nell agent, och tillsamman­s med bästisen Morgan (Kate Mckinnon) dras hon in i en livsfarlig spionhärva som för dem till Wien, Paris, Amsterdam, Berlin och Prag.

KUNIS GÖR huvudrolle­n med samma jordnära värme som har gjort henne till 2000-talets America’s sweetheart, men det är Kate Mckinnon som får filmduken att vibrera. Saturday Night Live-komikern ges gott om utrymme och lever rövare genom hela filmen, med makalös energi, timing och ren galenskap.

Över huvud taget är The spy who dumped me skickligt rollbesatt, med snyggslajm­ige Theroux som den borttappad­e pojkvännen, Hasan Minhaj från The daily show som Cia-agent med hävdelsebe­hov och Gillian Anderson som stram spionchef. Andersons möte med Mckinnons rollfigur är en komisk gåva till alla som någon gång har deppat över kvinnorepr­esentation­en i film.

FILMEN BLANDAR ganska blodiga actionscen­er med hög och låg humor, men den ger också plats för mer eftertänks­amma ögonblick. Som i en scen där Audrey peppar Morgan som har fått höra att hon är lite för mycket (en fras som ofta används för att kuva kvinnor som tar plats). Då tänker jag att till och med en spionkomed­i kan vara en film som världen behöver.

 ?? Bild: HOPPER STONE ?? FUNKAR IHOP. Kate Mckinnon och Mila Kunis tar hand om storskurka­rna i agentkomed­in The spy who dumped me.
Bild: HOPPER STONE FUNKAR IHOP. Kate Mckinnon och Mila Kunis tar hand om storskurka­rna i agentkomed­in The spy who dumped me.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden