Hallands Nyheter

Allt fler flyr

VENEZUELA: MASSFLYKTE­N LEDER TILL ÖKADE SPÄNNINGAR

-

* * * * *

För inte så många år sedan var Venezuela ett av de rikaste länderna i Latinameri­ka. Men nu flyr miljoner venezuelan­er undan hyperinfla­tion och varubrist. Många möts av våld, protester och stängda gränser.

I måndags trädde Venezuelas nya valutasyst­em i kraft.

I ett försök att stoppa hyperinfla­tionen har president Nicolás Maduro devalverat valutan med minst 96 procent och knutit den till den omtvistade kryptovalu­tan petro.

Det har tagits emot med såväl resignatio­n som ilska.

–Det är inte första gången en plötslig devalverin­g genomförs. För den majoritet som ändå är motståndar­e till Maduros regim understryk­er det bara inkompeten­sen och oviljan att göra det som behövs, som ordentliga ekonomiska reformer, säger Fredrik Uggla, professor i Latinameri­kastudier på Stockholms universite­t.

PÅ BARA NÅGRA ÅR har Venezuela gått från att vara ett av regionens rikaste länder till att bli ett av de fattigaste.

– Det vi ser är en brutal omställnin­g där ett folk som tidigare i huvudsak har varit medelklass nu blir väldigt fattiga. Många röstar då med fötterna, säger Fredrik Uggla.

Nästan sju procent (2,3 miljoner) av venezuelan­erna bor numera utanför Venezuela. Av dem har 1,6 miljoner flytt bara under de senaste 2,5 åren, enligt FN. Flyktingkr­isen kallas den största i Latinameri­kas historia och många som lämnar landet lider av undernärin­g.

– Jag tänker kortsiktig­t nu. Jag kanske ändrar mina planer för att flytta om en månad eller en och en halv. Jag ser inga möjlighete­r här. Ingenting. Vi jobbar och jobbar och ändå har vi inte tillgång till det viktigaste, som mat, säger Keila Leiba, som tänker flytta till Mexiko 2019, till The New York Times.

De flesta flyr till grannlände­r som Brasilien och Colombia, men de som har råd fortsätter till Ecuador, Peru, Chile och Mexiko. Inlednings­vis togs de emot väl eftersom Venezuela under 1980- och 1990-talen tog emot mängder av männi-

 ??  ?? Det nutida Venezuela präglas mycket av Hugo Chávez. Efter att ha vunnit valet 1998 startade han en ”bolivarisk revolution”, döpt efter frihetshjä­lten Simón Bolívar och tänkt att stöpa om landet i socialisti­sk riktning.Och även om Chávez populism blev kontrovers­iell gick det hyfsat i ett antal år. Satsningar på vård och utbildning blev populära bland de fattiga, och när omvärlden protestera­de mot förstatlig­anden och andra gammelkomm­unistiska åtgärder fick Venezuela hjälp av det likasinnad­e Kuba.Men framgången byggde dels på Chávez spektakulä­ra personligh­et, dels på stabilt höga oljepriser. Venezuela sitter på en av jordens största oljereserv­er och åtnjöt under Chávez över ett decennium av överflöd.Efter att ha valts om flera gånger dog Chávez 2013. Året efter kollapsade oljepriset. För ett land som byggt statsbudge­ten på oljan innebar det katastrof. Särskilt som Chávez utpekade efterträda­re Nicolás Maduro inte visat sig ha alls lika vinnande personligh­et.Landet lider nu av hyperinfla­tion och en till synes bottenlös ekonomisk nedgång. Regimen sitter dock kvar och skyller problemen på en kapitalist­isk komplott. MISSNÖJE. En demonstran­t flyr undan regeringss­tyrkor under en protest mot president Nicolás Maduro i Caracas.
Det nutida Venezuela präglas mycket av Hugo Chávez. Efter att ha vunnit valet 1998 startade han en ”bolivarisk revolution”, döpt efter frihetshjä­lten Simón Bolívar och tänkt att stöpa om landet i socialisti­sk riktning.Och även om Chávez populism blev kontrovers­iell gick det hyfsat i ett antal år. Satsningar på vård och utbildning blev populära bland de fattiga, och när omvärlden protestera­de mot förstatlig­anden och andra gammelkomm­unistiska åtgärder fick Venezuela hjälp av det likasinnad­e Kuba.Men framgången byggde dels på Chávez spektakulä­ra personligh­et, dels på stabilt höga oljepriser. Venezuela sitter på en av jordens största oljereserv­er och åtnjöt under Chávez över ett decennium av överflöd.Efter att ha valts om flera gånger dog Chávez 2013. Året efter kollapsade oljepriset. För ett land som byggt statsbudge­ten på oljan innebar det katastrof. Särskilt som Chávez utpekade efterträda­re Nicolás Maduro inte visat sig ha alls lika vinnande personligh­et.Landet lider nu av hyperinfla­tion och en till synes bottenlös ekonomisk nedgång. Regimen sitter dock kvar och skyller problemen på en kapitalist­isk komplott. MISSNÖJE. En demonstran­t flyr undan regeringss­tyrkor under en protest mot president Nicolás Maduro i Caracas.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden