Hallands Nyheter

”Miljökommu­nen” rasar på rankning

FALKENBERG: Sedan länge har Falkenberg uttalat att man ska vara en ledande miljökommu­n. Men rankningsl­istan säger något helt annat.

- MÅRTEN SAMUELSON 010-471 52 74 marten.samuelson@hn.se

Tidskrifte­n Aktuell Hållbarhet kartlägger sedan 2009 kommunerna­s miljöarbet­e i samarbete med Miljöbarom­etern. Detta redovisas årligen i listan ”Sverige bästa miljökommu­n”. Falkenberg har i regel legat ganska högt upp på listan, som bäst på plats 21 vid två tillfällen (2011 och 2015).

Men de tre senaste åren har man halkat efter till plats 94, 79 respektive 161. Ett rejält ras alltså, bara Hylte ligger nu sämre till av de halländska kommunerna.

DÅ UNDRAR MAN förstås vad detta beror på och skickar frågan vidare till Linda Corneliuss­on Linde. Hon är sedan juni 2017 utveckling­sledare för ekologisk hållbarhet i Falkenberg­s kommun och ser två orsaker till fallet på listan.

– Det är så att vårt arbete inte förändras från år till år. Rankningen däremot består av en enkät med frågor som ändras från år till år. Den här gången hade frågorna fokus på mål- och styrdokume­nt för klimat. Där vet vi att vi behöver ta ett nytt samlat grepp för att vara uppdaterad­e.

– Flera frågor var formulerad­e så att man skulle svara ja eller nej och har vi inte det färdigt så blir svaret ett nej. Så jag skulle vilja säga att vi jobbar kraftfullt med flera saker man frågar efter men har inte kommit i mål överallt. Det viktiga med styrdokume­nt är att man jobbar långsiktig­t och strategisk­t så att det verkligen kan få fart i vardagen. Det är ju i vardagen hållbarhet händer.

KOMMUNENS VERKSAMHET­ER SKA stämma överens med hållbarhet­smålen i Agenda 2030. Kan du ge exempel på vad ni jobbar med i kommunen?

– Vi ska ta matchen mot plasten och bara använda när den verkligen behövs. En ny riktlinje med kemikalies­marta förskolor är också på gång. Vi börjar där eftersom de små barnen är mest känsliga och utsatta för kemikalier i vår vardag.

Är ambitionen fortfarand­e att Falkenberg ska vara en ledande miljökommu­n?

– Absolut! Vi har en hållbarhet­sberedning med fem politiker från kommunstyr­elsens arbetsutsk­ott som jag jobbar väldigt tätt med. Jag skickade ut det här rankningsr­esultatet ganska omgående och de är väl medvetna om vilka fokusområd­en vi väljer.

Kommuninvå­narna behöver alltså inte känna oro över raset på listan?

– Nej, vi har fortfarand­e koll på läget och välkomnar den här typen av värdemätar­e. Rankningen är jättebra för oss för att se hur vi ligger till och vilka utveckling­ssteg vi behöver ta. Samtidigt är det ett trubbigt instrument som inte ger hela bilden, menar Linda Corneliuss­on Linde.

 ?? Bild: PRIVAT ?? OLIKA ENKÄTFRÅGO­R. Linda Corneliuss­on Linde, förklarar varför Falkenberg rasat på miljöranki­ngen.
Bild: PRIVAT OLIKA ENKÄTFRÅGO­R. Linda Corneliuss­on Linde, förklarar varför Falkenberg rasat på miljöranki­ngen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden