Hallands Nyheter

Allt fler sjuka betalar inte

- MARIE HEBELIUS SVAHN 010-471 52 66 marie.hebelius.svahn@hn.se

Antalet obetalda räkningar till Kronofogde­n ökar markant i landet. Landstinge­ns krav står för den största delen av ökningen. Det visar ny statistik från Kronofogde­n. Kraven från Region Halland har ökat med nästan 200 procent första halvåret.

Allt fler obetalda räkningar skickas till Kronofogde­n. Landstinge­n sticker ut. Kraven från Region Halland har ökat med nästan 200 procent under det första halvåret. – Det här är ett trendbrott som överraskar oss, säger enhetschef­en Andrea Gleerup vid Kronofogde­n.

Till och med juni fick Kronofogde­n in 587 000 krav på obetalda skulder. Det är en ökning med 13 procent jämfört med första halvåret 2017. Antalet ärenden ökar bland både män och kvinnor och i alla åldersgrup­per, men särskilt bland vuxna 18–34 år samt bland ålderspens­ionärer.

LANDSTINGE­N HAR MER än fördubblat sina krav. Tillsamman­s lämnade de in 35 000 ärenden jämfört med 15 000 under första halvåret 2017. När Kronofogde­n gjorde ett slumpvis urval på 8 000 personer visade det sig att 65 procent redan fanns i Kronofogde­ns register. Myndighete­ns avgifter gör ju dessutom att skulden späs på ytterligar­e. En obetald patientavg­ift på ett par hundralapp­ar kan därmed växa till ett betydande belopp.

– Det lägger en extra skuldbörda på den som redan har det svårt och kanske är multisjuk. Vi skickar nu ut omfattande informatio­n till kunderna om att i stället göra egna uppgörelse­r med dem som inte kan betala, så de slipper inkassoför­etagen, säger Andrea Gleerup. Varför ökar kraven när vi befinner oss i en högkonjunk­tur där allt fler får jobb?

– Ja, det är märkligt, säger Andrea Gleerup. Vi lade en prognos för en nedåtgåend­e trend och blir överraskad­e av detta. Det kan vara konjunktur­relaterat. Konkursern­a ökade ju inom bygg- och krogbransc­hen i juli. Det kan ha varit en första signal.

Myndighete­n söker nu efter orsaker och ska göra en djupdyknin­g i siffrorna.

I HALLAND HAR antalet totala ärenden ökat från 13 251 mål första halvåret 2017 till 15 412 2018. Vad gäller Region Halland så har antalet ärenden till Kronofogde­n ökat med 194 procent och antalet personer med 182 procent. Störst är ökningen i Västernorr­lands läns landsting med 789, respektive 755 procent. Har landstinge­n blivit hårdare?

– Det är det vi vill veta, svarar Andrea Gleerup.

– SKL gjorde nyligen en ny upphandlin­g där man släppte in fler inkassoför­etag. Tidigare hade alla Visma. Vi ser att inkassoför­etaget Intrum utmärker sig, att de varit väldigt aggressiva och jag har också sett att de gjorde ett väldigt bra halvårsres­ultat. Kanske har de blivit snabbare med att vända sig till oss?

Halland har dock kvar Visma. HN har talat med personer i ansvarig ställning utan att få någon förklaring till ökningen.

 ?? Bild: VILHELM STOKSTAD/TT ?? FLER KRAV. Allt fler obetalda räkningar skickas till Kronofogde­n. Landstinge­n sticker ut i statistike­n.
Bild: VILHELM STOKSTAD/TT FLER KRAV. Allt fler obetalda räkningar skickas till Kronofogde­n. Landstinge­n sticker ut i statistike­n.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden