Hallands Nyheter

Varberg kikar på Falkenberg­s nattismode­ll

VARBERG: LÅNG KÖ FÅR KONSEKVENS­ER

- ANNA OSCARSON 010-471 53 71 anna.oscarson@hn.se

Hillewi Johanssons barn fick inte plats på nattis. Nu funderar Varbergs kommun på samma lösning som finns i Falkenberg, där fler förskolor får utökade öppettider.

– Tråkigt, kommentera­r Ann-charlotte Stenkil (M) fredagens artikel om Hillewi Johansson som tvingas lämna Varberg på grund av platsbrist på nattis.

Att det har funnits behov av fler platser inom barnomsorg­en kvällsoch nattetid har enligt Jeanette Qvist (S), vice ordförande i barnoch utbildning­snämnden, varit ett faktum i flera år.

– Jag är positivt överraskad att alliansen nu är beredda att göra något, säger hon.

Frågan kommer att behandlas på barn- och utbildning­snämndens möte den 3 september som ett beslutsäre­nde.

FÖR HILLEWI JOHANSSON är det för sent men för andra i kön kan det bli en lösning efter årsskiftet.

– Det lät inte bra att hon var tvungen att flytta, men en utökning är på gång som jag förstår det, säger Ann-charlotte Stenkil (M).

Sveriges kommuner har enligt lag ingen skyldighet att anordna nattöppen barnomsorg för sina invånare. Men många gör det. I Falkenberg finns förskolan Nattugglan som har ett 50-tal barn inskrivna, hälften förskoleba­rn och resten går på fritids.

– Vi har inget tak och har svårt att säga hur många som kan få plats. Det beror lite på vistelseti­der och lokalens utformning bland annat, säger Maria Karlsson, förskolech­ef.

DE HAR CIRKA tio barn i kö. För ett år sedan öppnade en förskola med utökade öppettider. Den har öppet tidigare på morgnarna och längre på kvällarna. Något som avlastar och gör att det finns fler platser för barn som har behov av nattlig omsorg på Nattugglan. Ytterligar­e en förskola med utökade öppettider finns i Ullared.

Jeanette Qvist berättar att det finns funderinga­r på att göra något liknande i Varberg. I nuläget finns nattis på en av avdelninga­rna på Stenåsa förskola, avdelning Blåklockan.

– Vi ser att det skulle finnas behov av en förskola med utökade öppettider i Varberg, plus en i till exempel Tvååker och en i Rolfstorp, säger hon.

Men innan det kan bli verklighet måste ekonomin gå ihop. Hur budgeten ser ut 2019 är det än så länge ingen som vet.

– Jag tror vi blir tvungna att höja skatten i och med att kommunen växer, fortsätter Qvist.

ATT UTÖKA BARNOMSORG­EN och erbjuda fler platser på kvällar och nätter kan också innebära en utmaning att hitta personal. Men Jeanette Qvist tror att det ska gå att lösa.

– Vi har många som pendlar i Varberg och det ska vara flexibilit­et inom barnomsorg­en. Förvaltnin­gen kommer att få ta fram förslag på detta.

 ??  ?? HN fredag 24 augusti 2018.
HN fredag 24 augusti 2018.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden