Hallands Nyheter

Bilister positiva till mobilförbu­d

NYHETER: Nu är det slut på rattsurfan­det. Flera bilister har ändrat sitt beteende bakom ratten i och med det nya mobilförbu­det.

- CECILIA EKHAGE cecilia.ekhage@hn.se OLOF SVAHN olof.svahn@hn.se

Sedan den 1 februari i år är det förbjudet att rattsurfa, det vill säga använda mobil eller annan kommunikat­ionsutrust­ning i handen samtidigt som man kör bil. Den som ertappas av polisen kan få böter och bli av med körkortet. För den som nyss tagit körkort kan det bli tal om att göra om uppkörning­en.

Den nya regeln är en skärpning det tidigare förbudet som förbjöd användande­t av till exempel mobiltelef­on eller gps på ett sätt som gjorde föraren farlig i trafiken.

LAGEN KOM TILL med syfte att minska det trafikfarl­iga användande­t av mobiltelef­on eller annan kommunikat­ionsutrust­ning i bilen och verkar ha haft god effekt på sina håll.

Falkenberg­spolisen var på tårna redan från dag ett och haffade bilförare som bröt mot förbudet. Flera bilister har ändrat sitt beteende bakom ratten sedan den nya regeln trädde i kraft.

– Det är klart att man är sugen på att svara när det ringer, men tanken på att låta bli kommer lättare nu när det finns en lag som förbjuder det, säger Ulrica Fredricsso­n från Västerås, på semester i Falkenberg.

ANDREAS JOHANSSON ÄR en av två stationsch­efer på Shell 7-Eleven Arvidstorp i Falkenberg. Han ser flera bilister passera förbi på macken varje dag men endast ett fåtal som pratar i telefon. De flesta som använder mobilen gör det när de tankar eller står still.

– Jag tror att de flesta behöver hålla händerna på ratten när de ska in här för att tanka. Det är ingen större skillnad från tidigare, så här har det alltid sett ut.

Enligt beslutet innebär den nya regeln ett förbud mot att skicka sms, uppdatera sociala medier eller spela spel. Oavsett om körförmåga­n påverkas eller inte. Den som vill prata i telefon får använda sig av handsfree eller annan utrustning. Dessvärre är det inte alla som låter bli.

FÖR MARTIN BÖRJESSON däremot är det en självklarh­et att använda handsfree. Ett klokt beslut med tanke på de enorma maskiner han för fram på vägarna i sitt jobb som säljare på Hallands Maskin i Veddige.

– Jag slarvade en del förut men det har blivit bättre. Nu är jag är noga med att använda headset.

Tommy Johansson är på semesterbe­sök i Varberg och har kört med familjen från Anderstorp, nära Gislaved. Han tycker att mobilförbu­det är bra och skulle aldrig få för sig att svara på sms eller samtal när han kör bil – något han i och för sig tycker är ganska lätt att undvika.

– På jobbet har jag alltid headset och när jag själv eller med familjen

så ligger mobilen i fickan. Men det är klart, det är ju inte så många som ringer mig när jag kör med min fru, säger Tommy Johansson.

NÅGRA SOM OCKSÅ tycker att mobilförbu­det är ett ting av godo är Nicklas Windahl och Philip Was. Även om de medger att de ibland kanske slarvar med att snegla på luren.

Tillsamman­s med några vänner har de kört från hemstaden Kungsbacka och är på väg vidare söderut till Tylösand.

– Man ser ju folk som kör lite vingligt ibland och då är det ju ofta någon som håller på med telefonen. Så jag är helt för förbudet, säger Philip Was som var senaste förare på bilresan.

– Men ibland håller ju du telefonen uppe vid ratten när du kör, inflikar Nicklas Windahl.

– Nej då, men jag kanske sneglar på mobilen ibland om man får något på snapchat eller så. Men inga samtal eller sms!

 ?? Bild: OLOF SVAHN ?? POSITIVT. Tommy Johansson gillar mobilförbu­det och skulle aldrig få för sig att svara i mobilen eller sms:a när han är ute och kör.
Bild: OLOF SVAHN POSITIVT. Tommy Johansson gillar mobilförbu­det och skulle aldrig få för sig att svara i mobilen eller sms:a när han är ute och kör.
 ?? Bild: OLOF SVAHN ?? SVÅRT ATT INTE SNEGLA. Kungsbacka­gänget håller med om att förbudet är bra, men också om att de sneglar på mobilen ibland. Från vänster till höger: Erik Philip Was, Emelie Tonström och Love Norberg. Jacobsson, Nicklas Windahl,
Bild: OLOF SVAHN SVÅRT ATT INTE SNEGLA. Kungsbacka­gänget håller med om att förbudet är bra, men också om att de sneglar på mobilen ibland. Från vänster till höger: Erik Philip Was, Emelie Tonström och Love Norberg. Jacobsson, Nicklas Windahl,
 ?? Bild: KALLE PETTERSSON ?? TÄNKER TILL. Ulrica Fredriksso­n låter bli att svara när hon kör bil. Vid längre sträckor stannar hon bilen om hon måste svara.
Bild: KALLE PETTERSSON TÄNKER TILL. Ulrica Fredriksso­n låter bli att svara när hon kör bil. Vid längre sträckor stannar hon bilen om hon måste svara.
 ?? Bild: KALLE PETTERSSON ?? NOGA. Martin Börjesson har blivit mycket bättre på att använda headset när han kör bil eller, som här, självgåend­e gräshack.
Bild: KALLE PETTERSSON NOGA. Martin Börjesson har blivit mycket bättre på att använda headset när han kör bil eller, som här, självgåend­e gräshack.
 ?? Bild: KALLE PETTERSSON ?? FÅ. Andreas Johansson på Shell 7-Eleven ser inga bilister som rattsurfar. De som pratar i telefon gör det när de tankar eller står still.
Bild: KALLE PETTERSSON FÅ. Andreas Johansson på Shell 7-Eleven ser inga bilister som rattsurfar. De som pratar i telefon gör det när de tankar eller står still.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden