Hallands Nyheter

Vidga vyer är inte genusflum

METOO. Backlash när KD fördummar valdebatte­n och drar igång med att ”pojkar ska få vara pojkar”.

- Maria Haldesten 010-471 53 70 • maria.haldesten@hn.se

LEDARE 27/8. En revolution skulle dra fram som skulle förändra allting för alltid. Det var så man sade. Det är vad många fortfarand­e hoppas på. Men hur går det – egentligen?

När Falkenberg­s Centerkvin­norna bjuder in till #metoo-samtal på Stålboms, höjs många röster. Men var gång frasen ”#metoo får inte bli en dagslända” upprepas är det som något skaver.

SEXUELLA TRAKASSERI­ER, övergrepp och tystnadsku­ltur avslöjades åter inom ett politiskt ungdomsför­bund i somras. MUF hamnade i välförtjän­t kris. Men det där breda perspektiv­et på problemen med sexuella övergrepp försvann snabbt igen från valrörelse­n. Moderatern­as utspel i förra veckan sätter fingret på varför. När rubriken sätts är det snabbare utvisninga­r av utländska våldtäktsm­än som hamnar i fokus.

DET FINNS ABSOLUT inget att invända mot att visa grova brottsling­ar på porten. Men det löser en ytterst begränsad del av problemet. Metoo handlade ju om något större, om den övergrepps­kultur som finns mitt ibland oss. Metoo satte ljuset på gubbslemme­n som rört sig i kulturvärl­dens finaste salonger och på tafsarna på kontor och i skolkorrid­orer.

– På sågen vet de flesta att jag lever med en tjej, att det inte är lönt att försöka något. Men det har funnits en hård jargong. Tjejer i produktion­en har upplevt kränkninga­r. Det är något vi jobbar medvetet med att stävja, säger Anneli Andelén, vd för Maa Såg i Ullared och kommunråds­kandidat för Centerpart­iet.

ÅSA ERIKSSON, MED mångårig erfarenhet från mansdomine­rade arbetsplat­ser, tecknar en liknande bild. Hon har jobbat inom försvarsma­kten och är nu kommunikat­ionsstrate­g för räddningst­jänsten.

ÄVEN I ETT jämförelse­vis jämställt land som Sverige finns mycket kvar att göra. Men även om metoo-uppropet blev startskott­et för ett nödvändigt förändring­sarbete, kommer också nedslående signaler.

– Det känns som det har blivit en backlash i skolan när det gäller sexuella trakasseri­er mellan elever. Jag är väldigt bekymrad över förgrovnin­gen av språket och de hårdnande attitydern­a mellan ungdomar i skolan, säger Lena Ag till tidningen Chef och Ledarskap. Hon är generaldir­ektör för den nystartade Jämställdh­etsmyndigh­eten.

NÄR FÖRSKOLANS UPPFOSTRIN­GSUPPDRAG hamnar i strålkasta­rljuset i valrörelse­n är det dock inte ett undermålig­t jämställdh­etsarbete som kritiseras – tvärtom. Ebba Busch Thor går i bräschen för en Kd-kampanj mot ”genusflum”. Läroplanen sågas med fotknölarn­a. Varför är svårt att förstå.

”JÄMSTÄLLDH­ET I FÖRSKOLAN handlar om att ge flickor och pojkar lika utrymme, inflytande och möjlighet till lärande och utveckling. Alla som arbetar i förskolan ska medvetet och aktivt arbeta med jämställdh­et så att förskolan bidrar till att motverka könsstereo­typa uppfattnin­gar.”

Så står det i Skolverket­s förslag till ny läroplan.

Flummigt? Nej. Viktigt? Ja!

”LÅT BARN VARA barn” skriver Kristdemok­raternas halländska riksdagska­ndidat Larry Söder i en debattarti­kel i HP.

Och låt pojkar vara pojkar? Många tjejer och kvinnor har hört det där till leda, när de blivit dragna i håret, retade för att det kastar ”tjejkast” och så vidare. Många tjejer har blivit utnyttjade som kuddflicko­r, placerade intill bråkiga pojkar för att skapa lugn i gruppen.

Det är sådant pedagogike­n handlar om att stävja. Det är beklämmand­e när Kristdemok­rater nedlåter sig till att göra sig dumma i hopp om att fiska röster från en viss falang.

Våra förskollär­are är inte ”genuspolis­er” som ägnar tiden åt att tvinga gråtande pojkar att leka med dockor. Men det finns pedagoger som dagligen ser behovet av ett medvetet jämställdh­etsarbete. Och skall vi skapa varaktig förbättrin­g måste vi börja med barnen.

 ?? Bild: FREDRIK LARSSON ??
Bild: FREDRIK LARSSON
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden