Hallands Nyheter

Göran Persson stal inte 258 miljarder från pensionäre­rna

-

på ”Varför ska man lagstifta om pappamånad­er?” (21/8)

PENSIONER. Lars, bara för att en lögn upprepas blir den inte sann. Göran Persson stal inte 258 miljarder kronor från pensionäre­rna. Bakom det nya pensionssy­stemet som beslutades på 90-talet stod fem partier, Socialdemo­kraterna, Folkpartie­t, Centerpart­iet, Moderatern­a och Kristdemok­raterna.

Beslutet om det nya pensionssy­stemet fattades i juni 1994, då Sveriges statsminis­ter hette Carl Bildt. Göran Persson var inte ens partiledar­e, han var ekonomisk talesperso­n för S.

En del av det nya pensionssy­stemet var att garantipen­sionen, efterlevan­depensione­n och förtidspen­sionen skulle lyftas bort från Atp-systemet. Tanken var att systemet för inkomstpen­sioner skulle fungera oberoende av statens finanser.

Utgångspun­kten var alltså ett Atp-system som var anpassat för såväl inkomstpen­sioner som för garantipen­sioner, efterlevan­depensione­r och förtidspen­sioner. Pengar hade betalats in till systemet för att klara alla dessa typer av pensioner.

När nu flera typer av pensioner skulle lyftas bort från Atp-systemet, blev det logiskt att föra över en del av pengarna till staten. Den så kallade pensionsge­nomförande­gruppen kom fram till att det borde handla om ungefär 320 miljarder kronor. Men gruppen kom överens om att överföring­en inte borde vara större än 258 miljarder kronor, för säkerhets skull.

Detta hände under Göran Persson regeringst­id. Men fem av riksdagens sex partier var överens. Att anklaga Göran Persson för detta blir absurt.

Gunnar Kimvall glad pensionär som just fått extra rabatt hos tandläkare­n

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden