Hallands Nyheter

V vill ha snabb lagändring om LSS

- MÅRTEN SAMUELSON 010-471 52 74 marten.samuelson@hn.se

– LSS är ett viktigt fundament för hela välfärden. Inte bara för dem som är drabbade nu. I morgon kan det vara jag eller du, säger riksdagsle­damoten Maj Karlsson (V) från Göteborg.

VAL 2018

Hon sitter i socialutsk­ottet och är socialpoli­tisk talesperso­n för Vänsterpar­tiet. Maj Karlsson har sedan länge haft en inbjudan från partikolle­gerna i Falkenberg för att diskutera frågor om LSS och personlig assistans som i flera år har varit ett hett diskussion­sämne i kommunen.

Besöket inleddes på Tullbrosko­lan där riksdagsle­damoten fick träffa personal och en inblick i hur grundsärsk­olan fungerar.

– Tyvärr var inga elever på plats eftersom terminen inte hade börjat. Men det var roligt att träffa personal som verkligen brinner för sitt arbete. Man har en jättehög måluppfyll­else, konstatera­r Maj Karlsson.

Fokus var annars på krisen inom LSS och vilka konsekvens­er det fått.

– Jag träffar hela tiden personer som har drabbats av detta och blir lika illa berörd varje gång. Det får otroliga konsekvens­er för många.

– Folk med funktionsv­ariationer har laglig rätt att leva, bo och jobba som alla andra. Men regeringen har lagt något som liknar en våt filt över det här. Nu är signalerna jättetydli­ga att man bara tittar på hur man ska få ner kostnadern­a. Vi vill i stället höja skatten för de rikaste.

MAJ KARLSSON TRÄFFADE lokala representa­nter för FUB, intresseor­ganisation­en som arbetar för att barn, ungdomar och vuxna med utveckling­sstörning ska kunna leva ett gott liv. I kommunen har Alliansen+ sett till att all boendeverk­samhet lagts ut på privata företag. Något FUB varit starkt kritiskt till och man har pekat på betydande brister i kvaliteten på vissa boenden.

– Motivet till att släppa in privata företag var att det skulle bli valfrihet. Men här har det tydligen blivit åt andra hållet att man inte kan välja kommunal verksamhet längre, konstatera­r Maj Karlsson.

Detta är något som Vänsterpar­tiet lokalt har velat ändra på så att kommunen åter ska erbjuda boendealte­rnativ.

WILLY ENGEBRETHS­EN ÄR rättsombud för FUB och påpekade hur personer med funktionsn­edsättning får det allt sämre ekonomiskt jämfört med andra grupper:

– Lönerna för vanliga jobb har på senare år stigit med 33 procent generellt medan aktivitets­ersättning­en bara höjts med 11 procent under samma period.

Personer med funktionsn­edsättning drabbas även i högre grad än andra av vissa kostnader, till exempel när det gäller färdtjänst, läkemedel och sjukbesök. Samtidigt som de har minimala möjlighete­r att komma in på den ordinarie arbetsmark­naden i dagsläget.

– Det kom upp jättemånga saker som jag tar med mig från det här besöket. Vi måste få till en lagändring när det gäller den personliga assistanse­n och det är bråttom, menar Maj Karlsson.

 ??  ?? PRATADE LSS. Riksdagsle­damoten Maj Karlsson från Vänsterpar­tiet (längst till vänster) besökte Falkenberg för att bland annat prata om LSS. På bilden från vänster: Monica Carlsson (FUB), Anita Gidén (V), Karin Borgström (FUB), Gunilla Karlsson (FUB), Willy Engebreths­en (FUB), Inger Myrén (FUB) och Mikael Hallberg (V).
PRATADE LSS. Riksdagsle­damoten Maj Karlsson från Vänsterpar­tiet (längst till vänster) besökte Falkenberg för att bland annat prata om LSS. På bilden från vänster: Monica Carlsson (FUB), Anita Gidén (V), Karin Borgström (FUB), Gunilla Karlsson (FUB), Willy Engebreths­en (FUB), Inger Myrén (FUB) och Mikael Hallberg (V).
 ?? Bild: OLA FOLKESSON ??
Bild: OLA FOLKESSON
 ??  ?? LÄRORIKT. ”Jag lärde mig väldigt mycket här om frågor som är viktiga och som jag tar med mig till socialutsk­ottet”, säger Maj Karlsson.
LÄRORIKT. ”Jag lärde mig väldigt mycket här om frågor som är viktiga och som jag tar med mig till socialutsk­ottet”, säger Maj Karlsson.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden