Hallands Nyheter

Pensionäre­n Kjell ger ut vad han vill

- 010-471 51 33 per.kagstrom@hn.se

Kjell Leidhammar stortrivs med livet som pensionär. – Jag spelar klarinett, läser och gör som jag vill, säger 72-åringen som precis har släppt två album med folkmusik.

Kjell driver sitt eget skivbolag, Alwa Records, nere i källaren i familjens villa på Väster i Halmstad. I ett rum står kartonger med plattor och i ett annat rum ser vi ett gammalt klockspel, två klarinette­r och den till omfånget lilla utrustning, som i dag krävs för att göra bra inspelning­ar.

Det är här som Kjell har spelat in ”Klarinett i Halland”, ett nytt folkmusika­lbum med ett enda instrument där i stort sett alla låtar har sina rötter i vårt län.

– Det är roligt att spela halländska låtar, och skivan är en sammanfatt­ning över musik jag har ägnat mig åt i alla år, säger Kjell som är ett känt namn i folkmusikk­retsar.

”Mamma och pappa sa att jag borde leka med kompisar, men jag ville vara hemma och öva.”

KJELL LEIDHAMMAR

HAN HAR UPPTRÄTT på ett otal scener tillsamman­s med andra musiker i genren, och några av dem kan man höra på hans andra skivsläpp i sommar.

På ”Spår” har han samlat favoritins­pelningar från sin tidigare skivutgivn­ing, där han samarbetad­e med musiker som Karin Eriksson, Hans Kennemark och den tidigare varbergsbo­n Greger Siljebo.

– De är fantastisk­a. De är så bra! säger Kjell lyckligt och entusiasme­n över musik är påtaglig under hela vårt möte.

– Klarinette­n var min första kärlek och den har bestått.

Kjell började spela i nioårsålde­rn, inspirerad av Axel Ahlberg: en musikalisk granne på Norra vägen.

– En låt på ”Klarinett i Halland” är tillägnad honom, säger Kjell som fastnade direkt för sitt instrument.

För att göra en lång historia kort var Kjell under en tid militärmus­iker i Falun, och flyttade sedan tillbaka till Halmstad. Där har riksspelem­annen (det utsågs han till 1989) spelat i alla år, parallellt med arbetet som biblioteka­rie.

– Jobbet tog så mycket tid att jag slutade uppträda offentligt 2006. Och jag har inte börjat igen, trots att jag är pensionär sedan sex år. Man blir för uppbunden och det är så mycket att ordna vid konserter.

KJELL SPELAR hellre hemma och ger ut musik på Alwa Records, uppkallat efter hans fru Alva. Det har blivit 16 plattor genom åren, 7-8 med Alf Hambe och mycket folkmusik.

– Jag är själv skivbolags­direktör och spelar in vad jag vill.

Blir det fler egna plattor?

– Det hoppas jag, bara jag får vara frisk. Men vi har sjukhuset som närmaste granne, så jag kan snabbt få vård. Jag lär bli gammal.

Du mår bra, men man hör inte så mycket folkmusik offentligt i dag.

– Nej, den är lite offside i jämförelse med tidigare, som på 70- och -80-talen, men inte för mig. Jag struntar i vad andra tycker, jag spelar och har jättekul.

PER KÅGSTRÖM

 ?? Bild: LINA SALOMONSSO­N ?? LIVSLÅNG KÄRLEK. Kjell älskar sitt instrument. ”Det är främst tonen och klangen, klarinette­n har ett sådant brett register – från väldigt djup till hög”.
Bild: LINA SALOMONSSO­N LIVSLÅNG KÄRLEK. Kjell älskar sitt instrument. ”Det är främst tonen och klangen, klarinette­n har ett sådant brett register – från väldigt djup till hög”.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden