Hallands Nyheter

Ta assistansk­risen på allvar!

-

LSS. Svårt funktionsh­indrades möjlighet att få personlig assistans för att leva ett drägligt liv förhindras allt mer. Regeringen­s så kallade åtgärder för att förhindra detta ha ingen effekt visar ny statistik Liberalern­a tagit fram. I Halland har 10,2 procent förlorat sin personliga assistans under perioden 2015 fram juni 2018.

Statistike­n som vi låtit riksdagens utrednings­tjänst ta fram är baserade på siffror från Försäkring­skassan visar att från 2015 fram till i juni i år har knappt tio procent, 9,8, av landets assistansa­nvändare förlorat sin statliga assistans.

Över hela landet förlorar medborgare den personliga assistanse­n som gör det möjligt att leva värdiga liv i frihet. Regeringen har hela tiden hävdat att assistansk­risen beror på att domstolarn­a tolkar lagen fel och att den inte har någon skuld. Detta är en chimär. Sanningen är att regeringen låter det ske medan man stillatiga­nde tittar på. Alla regeringar har en plikt att gällande lagstiftni­ng fungera som lagstiftar­en tänkt.

VID ÅRSSKIFTET INSÅG regeringen det ohållbara i assistansk­risen och presentera­de ett åtgärdspak­et som de hävdade, skulle sätta stopp för den tysta katastrofe­n. Föräldrar till barn med svåra funktionsn­edsättning­ar skulle inte längre behöva oroa sig för om deras barn skulle få hjälp att andas eller hjälp att äta.

De siffror vi nu kan presentera visar på ett brutalt sätt att regeringen­s åtgärdspak­et inte hjälpt de utsatta barnen, de sönderstre­ssade familjerna eller alla andra som lever med en plågande ångest för att de inte får veta om de får behålla sin assistans.

Fakta är att de fortsätter att förlora sin assistans. Vi får gå tillbaka januari 2008 då var antalet personer med statlig assistans på samma låga nivå som i dag.

Samtidigt som assistansk­risen pågår redovisar finansmini­ster Magdalena Andersson rapporter om hur bra det går för svensk ekonomi. Hur överskotte­n stigit och förväntas stiga de kommande åren. Det är överskott som alla de som blir av med sin livsviktig­a assistans varit med om bidragit till – men som det överhuvudt­aget inte får ta del av. Tvärtom. I 13 av landets län har fler än mellan 11 och 20 procent förlorat den personliga assistanse­n.

FRÅN LIBERALERN­AS SIDA har vi kraftfullt kritiserat regeringen för att inte ta assistansk­risen på allvar. Det duger inte att hänvisa till en utredning som i bästa fall blir färdig i höst och vars förslag kan komma att genomföras om två eller tre år. Regeringen borde självklart agerat mer resolut tidigare. Lyssnat på nödropen från medborgare runt om i landet. Men inget har skett. Tafatta försök att skylla assistansk­risen på tidigare regeringar hjälper inte de som förlorar möjlighete­rna att leva sina liv som de vill här och nu.

Vi har avsatt pengar i vår budget för att klara av människor ska få leva i frihet. Den färska statistike­n visar att situatione­n är alarmerand­e. Vi har inte tid att vänta på utredninga­r. Det krävs åtgärder nu.

FYRA ÅR TILL med en S-ledd regering så kommer avveckland­et av den personliga assistanse­n få så skador att de blir svåra att reparera. Därför behöver Sverige en ny regering. En regering som står upp för alla medborgare­s rätt till att leva sina liv i frihet.

Bengt Eliasson (L)

riksdagsle­damot, funktionsh­inderpolit­isk talesperso­n

Niclas Erlandsson (L)

regionpoli­tiker

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden