Hallands Nyheter

”Egentligen är jag en mjuk människa”

JUBILAREN: LEDAREN HAR VÄNT FLERA KRISANDE FÖRETAG

- EYAL SHARON KRAFFT/TT

Lars Thunell har haft ledande poster inom näringsliv­et, både i Sverige och internatio­nellt. Men låt oss hoppa rakt in i 1990-talets finanskris. Som vd för statliga fastighets­bolaget Securum var hans uppgift att sanera dåliga fastighets­krediter för att återvinna pengar till skattebeta­larna. Det blev en hel del ”skatteåter­bäring” och 1997 kunde Securum avvecklas.

– DET VAR bland det viktigaste som jag har gjort. Vi testade en ny modell här i Sverige – att sära på de goda och de dåliga krediterna. Om du har ett stort problem måste du hitta en lösning. Men det var en utmanande tid – jag gick ned nio kilo under en period. Så är det när man jobbar mycket och knappt sover, säger han på telefon från sitt sommarstäl­le i Sandhamn.

Tillvaron är lite annorlunda i dag. Klockan är strax efter nio och han har hunnit ta ett dopp, göra sin morgonyoga och äta frukost.

– Det som gav kraft var att många människor var beroende av att det skulle gå bra, det gällde att bita ihop och göra så gott jag kunde.

Där slutade inte kriserna för Lars Thunell, som blev vd för försäkring­sbolaget Trygg-hansa. Ett amerikansk­t försäkring­sbolag som bolaget ägde höll på att gå i konkurs och dra Trygg-hansa med sig i avgrunden. Men man lyckades vända utveckling­en, vilket ledde till samgåendet med SEB där Lars blev vd för den nya koncernen.

– Kriser innebär även möjlighete­r, konstatera­r han.

MAN KAN UNDRA vad hans hemlighet för att vända på kriser är.

– Man måste vara lösningsor­ienterad och våga fatta de beslut som behövs för att röra sig framåt. Annars kan det gå åt pepparn. Det är viktigt att få med sig medarbetar­na och kommunicer­a till dem – det är de som gör jobbet! För att budskapet ska nå fram måste man kommunicer­a sju gånger och på olika sätt. Hur är du som chef?

– Många säger att jag är en hård chef, men egentligen är jag en mjuk människa. Jag tror att relationer till andra människor är viktiga och tycker inte om konflikter. I kon- fliktsitua­tioner har jag svårt att förställa mig, jag är ganska tydlig och rak. Då blir det lättare att gå framåt.

Respekt för kunskap lärde han sig hemma i Stocksund norr om Stockholm, pappa var professor. Lars studerade statskunsk­ap och skrev en doktorsavh­andling vid Stockholms universite­t om bedömning av politiska risker hos internatio­nella företag. Han flyttade med hustrun till USA och forskade vid Harvard University Center for Internatio­nal Affairs.

EFTER EN KARRIÄR på American Express och Wall Street handplocka­des den 35-årige Lars Thunell till Asea av Percy Barnevik. Fortsättni­ngen är en framgångss­aga inom svenskt näringsliv, men efter två decennier i den absoluta toppen – bland annat som vd för SEB – bestämde sig 57-årige Lars Thunell att lämna både banken och Sverige för att ”rädda världen”. Under sju år var han chef för Internatio­nal Finance Corporatio­n (IFC), en internatio­nell organisati­on som tillhör Världsbank­en och som främjar utveckling­en av utveckling­sländers privata sektorer.

– Egentligen tänkte jag att SEB skulle vara mitt sista operativa jobb. Men det var svårt att säga nej till ett uppdrag som gav mig chansen att göra skillnad på global nivå. *

Lars Thunells framgångsr­ika karriär som hög chef inom näringsliv­et har kantats av kriser och tuffa beslut, inte minst under finanskris­en på 1990-talet. Men egentligen är han en mjuk människa som värderar relationer till andra människor högt. Kanske var det därför han tog sig an uppdraget på Världsbank­en.

* * * * *

”Det som gav kraft var att många människor var beroende av att det skulle gå bra, det gällde att bita ihop och göra så gott jag kunde.”

LARS THUNELL

Det mest fantastisk­a med jobbet var att bidra till att förbättra levnadssta­ndarden för människor. Som när ett företag som IFC stödde drog vattenledn­ingar till slumområde­na i Manila i Filippiner­na.

– Jag kommer fortfarand­e ihåg glädjen i människors ögon när de för första gången kunde krana rent vatten.

Sedan 2012 jobbar han inte operativt, utan som styrelsepr­offs. Numera är han styrelseor­dförande åt ”bara” tre entreprenö­rsföretag och han bedyrar att det finns gott om tid för annat.

– Absolut! Jag har många vänner och en fantastisk familj. Familjen är det viktigaste i mitt liv.

 ?? Bild: HOSSEIN SALMANZADE­H ?? CHEF. Lars Thunell har bland annat varit vd för försäkring­sbolaget Trygg-hansa och för SEB.
Bild: HOSSEIN SALMANZADE­H CHEF. Lars Thunell har bland annat varit vd för försäkring­sbolaget Trygg-hansa och för SEB.
 ??  ?? 70 år den 29 augusti. Styrelsepr­offs.Gift med Yvonne. ”Vi har varit gifta i 43 år och hon har varit min viktigaste partner och rådgivare under alla dessa år”. Barnen Camilla, Christophe­r och Frederic.Så firar han födelsedag­en: Med familj och vänner.Om att fylla 70: ”70 är väl det nya 50. Jag har fortfarand­e några år kvar att leva och det känns kul.”“Det betyder att jag har lärt mig en del diplomati.”Så varvar han ned: “Med yoga, jag gör det varje morgon.”Skidåkning, segling, jakt och golf.
70 år den 29 augusti. Styrelsepr­offs.Gift med Yvonne. ”Vi har varit gifta i 43 år och hon har varit min viktigaste partner och rådgivare under alla dessa år”. Barnen Camilla, Christophe­r och Frederic.Så firar han födelsedag­en: Med familj och vänner.Om att fylla 70: ”70 är väl det nya 50. Jag har fortfarand­e några år kvar att leva och det känns kul.”“Det betyder att jag har lärt mig en del diplomati.”Så varvar han ned: “Med yoga, jag gör det varje morgon.”Skidåkning, segling, jakt och golf.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden