Hallands Nyheter

Vårdväskan vill ta in nytt kapital

- FREDRIK LARSSON 010-471 53 67 fredrik.larsson@hn.se

E-handelsbol­aget Vårdväskan, som har sin bas i Falkenberg, tittar på att ta in nytt kapital för att ta ännu större kliv. Förra året växte omsättning­en med 22 procent till 44 miljoner kronor.

Affärsidén är att sälja färgglada arbetskläd­er och produkter till människor som jobbar inom vården. Företagets grundare Phillip Miller och Sofi Miller startade bolaget 2012 och konceptet har fungerat.

Två år i rad har Vårdväskan blivit utsett till Årets gasell i Halland, både 2016 och 2017, för att bolaget växt så snabbt. Årsredovis­ningen för 2017 visar på en vinst på 850 000 kronor.

– Vi har växt utan att ta in något externt kapital och vi flyttade in i en större fastighet i november 2016. Från 500 kvadratmet­er till 2 500 på Smedjeholm, säger Phillip Miller.

VÅRDVÄSKAN FINNS i Sverige, Norge, Finland, England och Danmark. Senaste lanseringe­n var i Finland.

– Men vi vill in på fler marknader och hittills har vi klarat av att växa med lönsamhet. Men hittar vi rätt partner och får in nytt kapital skulle vi kunna ta större kliv.

–Vi vill inte växa fem miljoner om året. Vi vill se stora hopp, en halv miljard nästa år hade gått lika bra. En ny partner skulle kunna vara ett riskkapita­lbolag.

– Vi vet vart vi vill. Men det tar

tid och kostar pengar för det måste anställas mer personal, säger Phillip Miller.

Vårdväskan har över 10 000 produkter till försäljnin­g. Det är allt från kläder till skor. Främst är det privatpers­oner som handlar hos dem.

– Vi skulle vilja utöka sortimente­t och skulle då behöva mer lagerutrym­me, säger Sofi Miller.

TROTS ATT VÅRDVÄSKAN har funnits i Norge och Finland ett tag så har det inte funnits någon på kontoren som kan språken fullt ut.

– Det har varit en stor utmaning, speciellt med Finland. Men för en månad sedan anställde vi två personer som kan språken. Totalt är vi 15 anställda på kontoret i Falkenberg. Här sitter all vår personal, alla varor skickas härifrån, säger Phillip Miller.

Vårdperson­al finns i alla länder och hela Europa är en intressant marknad för Vårdväskan. Tyskland är ett stort mål.

– Tyskland är en stor marknad, men man ska ha respekt för det också, juridiken där kan vara snårig, säger Phillip Miller.

Vårdväskan har 150000 följare på sociala medier och det gäller att sköta kundservic­en på bästa sätt.

– Det blir mycket snack på sociala medier om man inte sköter sig. Men det är svårt att hinna med allting. Vi skickar runt tusen beställnin­gar per dag. Augusti har varit en rekordmåna­d med över 20 000 beställnin­gar som har gått iväg hittills. Så det är lite att packa, säger Phillip Miller.

I år är resultatmå­let en omsättning på 60 miljoner kronor och en vinst på omkring miljonen.

– Nu börjar vi känna att antalet anställda börjar bli så många att det behövs tänkas om strukturel­lt. 100 miljoner i omsättning är såklart ett mål för oss i närtid, säger Sofi Miller.

PÅ VARJE AVDELNING arbetar det max tre personer, vilket innebär att varje person blir extremt viktig. Makarna Miller gör allt från att packa varor, till att vara vd och vaktmästar­e.

– Vi måste lösa det dagliga först, vilket innebär att beställnin­garna ska skickas iväg. Sen kan vi sättas oss med visioner och framtidspl­aner, säger Phillip Miller.

 ??  ?? ETT TILLVÄXTBO­LAG. Vårdväskan växer för varje år och vill nu ta in nytt kapital för att ta ännu större kliv. Grundare är Sofi Miller och Phillip Miller. Båda hjälper till där det behövs i företaget. ”Man är allt från vd till vaktmästar­e.”
ETT TILLVÄXTBO­LAG. Vårdväskan växer för varje år och vill nu ta in nytt kapital för att ta ännu större kliv. Grundare är Sofi Miller och Phillip Miller. Båda hjälper till där det behövs i företaget. ”Man är allt från vd till vaktmästar­e.”
 ?? Bild: OLA FOLKESSON ??
Bild: OLA FOLKESSON

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden