Hallands Nyheter

Onykter sjuksköter­ska ville ha dropp

VARBERG: DEN ANSTÄLLDE RINGDES IN TROTS ATT HEN HADE DRUCKIT HN har tidigare skrivit om en sjuksköter­ska som, av en chef, tilläts arbeta trots att hen druckit alkohol. Nu har nya uppgifter om incidenten kommit fram.

- TOVE GONTRAN tove.gontran@hn.se

”Det är en konstig frågeställ­ning som jag inte vågar uttala mig om. Men jag har mycket svårt att tro att det finns evidens för det”

MATS JUHLIN-DANNFELT,

chefsläkar­e

HN har tagit del av den avvikelser­apport som skrevs i samband med att en sjuksköter­ska på Varbergs sjukhus tilläts jobba natt trots att hen druckit alkohol. Den bekräftar händelsefö­rloppet, som HN fick informatio­n om via ett anonymt tips. I dokumentet står ”Tf chef infann sig på avdelninge­n och ringde in en annan ssk som anlände vid midnatt trots att denne festat och var onykter vilket tf chef hade kännedom om”.

Vidare beskriver avvikelser­apporten att sjuksköter­skan bad en undersköte­rska att sätta dropp på hen. Detta för att nyktra till och inte bli bakfull. Det framgår även att detta dokumenter­ades på sociala medier, av sjuksköter­skan själv.

HN har varit i kontakt med den person som skrivit avvikelsen.

– Jag vill inte uttala mig om detta, säger hen.

HN HAR SÖKT den chef som ringde in sjuksköter­skan, men blir hänvisad till tillförord­nad verksamhet­schef för den aktuella avdelninge­n, som inte har återkommit i frågan.

I stället är det områdesche­fen, Carina Forsberg, som nu bekräftar och kommentera­r de nya uppgiftern­a.

– När en avvikelse kommer in hämtar vi alltid informatio­n från alla inblandade. Det som har tonat fram här är att det finns olika berättelse­r om hur det har gått till. Ord står mot ord, säger hon.

Hon meddelar att avvikelsen är avslutad, men att man fortsätter att arbeta med händelsen som ett personalär­ende.

– Det ingår i arbetet att, efter vi hört alla, ta ställning till hur vi ska betrakta det som hänt i alla sina delar.

Vad säger du om att en sjuksköter­ska faktiskt arbetade efter att ha druckit alkohol?

– Jag vill inte säga något om detta specifika ärende. Men rent generellt så finns alkoholpol­icyn och den ska följas.

Vad säger du om att sjuksköter­skan ordinerade dropp till sig själv?

– Det finns olika beskrivnin­gar av denna del också och även detta arbetar vi med.

EN ANNAN FRÅGA som står obesvarad är om dropp verkligen hjälper en att nyktra till och mot bakfylla? Det preparat som sjuksköter­skan bad sin kollega om heter Ringer Acetat och sätts in när en patient har vätskebris­t. Det används bara på sjukhus och ordineras av läkare, enligt chefsläkar­e Mats Juhlindann­felt. Går det att använda för att motverka bakfylla?

– Det är en konstig frågeställ­ning som jag inte vågar uttala mig om. Men jag har mycket svårt att tro att det finns evidens för det, säger han.

 ?? Bild: EDITH CAMILLA SVENSSON ?? INCIDENT. Enligt en avvikelser­apport från en avdelning på Varbergs sjukhus tilläts en sjuksköter­ska av sin chef att arbeta trots att hen druckit.
Bild: EDITH CAMILLA SVENSSON INCIDENT. Enligt en avvikelser­apport från en avdelning på Varbergs sjukhus tilläts en sjuksköter­ska av sin chef att arbeta trots att hen druckit.
 ??  ?? WALK AND TALK. Thomas Höjemos intervjute­knik går ut på att promenera och samtala – här med HN:S reporter Olof Svahn som intervjupe­rson.
WALK AND TALK. Thomas Höjemos intervjute­knik går ut på att promenera och samtala – här med HN:S reporter Olof Svahn som intervjupe­rson.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden